Home Svet oko nas MAMBA – NAJOPASNIJA ZMIJA OTROVNICA

MAMBA – NAJOPASNIJA ZMIJA OTROVNICA

1114
0

Ove zmije najviše vremena provode na drveću i grmolikom raslinju, gdje se, kamuflirane izuzetnom zelenom bojom, stapaju s okolinom i tako s lakoćom dolaze do plena, koji se najčešće sastoji od ptica, guštera i malih sisavara.

Ove otrovnice raspolažu izuzetno moćnim otrovom, koji direktno deluje na centralni nervni sistem, i dok nije bilo protivotrova, ugriz ovih zmija je u 100 % slučajeva završavao smrtnim ishodom. Iz tog razloga, u Africi i dan danas mnogi starosedioci šapuću kad pričaju o mambi, u strahu i verovanju da će glasno izgovoreno ime ove zmije privući istu.

Kod tamošnjih naroda je takođe ukorenjeno verovanje da će lik onog koji ubije mambu ostati zaleđen u njenim očima, koje će kasnije videti ostale mambe, i tako krenuti u smrtonosnu osvetu.

Mambe su vrlo nervozne životinje, koje nastoje da izbegnu susret s čovekom. Zelene vrste mambi čak nisu toliko agresivne, i pri svakoj pretnji nastoje što pre da pobegnu i sakriju se u krošnjama drveća.

Crna mamba je protivnik koji se retko povlači, a s obzirom da ima najveću brzinu kretanja među zmijama (25 kilometara na čas), jasno je zašto pred njom beže i slonovi.

Mambe su uglavnom dnevne životinje. Zelene mambe najviše vremena provode na drveću i raznom grmolikom raslinju, i vrlo se retko susreću po otvorenim savanama, dok je crna mamba zmija koje ima gotovo svuda, i po prostranim ravnicama i po drveću, jedino ne naseljava afričke pustinje.

Zelene mambe narastu obično od 2 do 3,5 metara, zavisno od vrste, dok crna mamba može narasti i do 4,5 metra, što je stavlja na drugo mesto po dužini u carstvu otrovnica.
Kod mambi je primećeno da su vrlo inteligentne i radoznale životinje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here