Home Svet oko nas ДА ЛИ ЈЕ ТАЧНО ДА ГОДИШЊЕ У СНУ ПРОГУТАМО ОСАМ ПАУКА?

ДА ЛИ ЈЕ ТАЧНО ДА ГОДИШЊЕ У СНУ ПРОГУТАМО ОСАМ ПАУКА?

135
0

Веровање да сваке године у сну прогутамо у просеку осам паука толико је постало укорењено у популарној култури да многи људи то сада прихватају као чињеницу. Помисао на осмоножно створење које пузи по јастуку, пење нам се на лице и увлачи у отворена уста док спавамо је сигурно ноћна мора за свакога.

Реалност је, међутим, сасвим другачија: ми уопште не гутамо пауке.

Постоји неколико разлога зашто нам пауци не сметају у сну. Пре свега, ми смо изузетно велики у поређењу са њима, тако да нас они виде само као део пејзажа.

Подједнако важно, паук који тумара по нашој соби уснулог човека доживљава као апсолутно застрашујућу појаву, јер обично док спавамо правимо много буке док дишемо и док нам откуцава срце. Ови звуци стварају вибрације на које су пауци изузетно осетљиви. Као резултат тога, вероватно би на све начине покушали да нас избегну.

Док размишљате о застрашујућој слици како вам паук улази у уста, размислите о следећем: да би један паук завршио у нашим устима био би потребан низ готово невероватних догађаја. Шансе да вам паук упадне или уђе у уста чак и једном су скоро нула.

Постоји на хиљаде различитих врста паукова, а веома мали број живи у нашим домовима. Они који плету мрежу по нашим зидовима су углавном мали и потпуно безопасни. Наша отворена, влажна уста ни најмање им нису привлачна. И њима је потребан кисеоник тако да би им наша отворена уста изгледала као топла, влажна пећина препуна угљен-диоксида и паре.

Ако се то икада догоди, утешите се сазнањем да ће прогутани паук упасти у желудачну киселину и угинути скоро истог тренутка, „без икаквих последица по нас“, наглашава Бил Шир, професор емеритус биологије и бивши председник Америчког арахнолошког друштва. „У ствари, само бисмо добили мало више протеина.“

Стручњаци признају да је могуће да паук упадне у наша уста док спавамо, али шансе су тако мале да су занемарљиве. Ако би вам се паук попео на лице док спавате, треперење осам сићушних ногу вероватно би нас врло брзо пробудило.

Само мали број врста паука дели наше домове са нама, а већина њих више воли осаму. Живе у мрежама у мирним угловима или насељавају подручја у којима људи проводе мало времена, као што су подруми и тавани. Осим ако паук у вашем дому не представља непријатност или ако патите од тешке арахнофобије, ентомолози вас подстичу да га оставите на миру. Пауци могу бити веома корисни јер једу много мањих штеточина које нам могу загорчати живот.

КО ЈЕ ИЗРАЧУНАО ДА ПРОГУТАМО ОСАМ ПАУКА ГОДИШЊЕ?

Ова „чињеница“ да у сну прогутамо осам паука годишње вероватно потиче из чланка објављеног у једном часопису 1993. године који се бавио тиме како људи без задршке прихватају као чињенице информације које прочитају на интернету, без обзира колико се то чинило смешним или бесмисленим. Аутор је измишљену статистику о пауковима навео као необичан пример, само да би видео колико ће се брзо то проширити као чињеница интернетом.

https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5323012/pauk-gutanje-u-snu.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR23gct_HB6E-zY15RpFE0ZoQh-pyMGnA1I4mD0HxQYJMdKQTannlp5UCx0#Echobox=1701803798

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here