Home Svaštara DETE UDARA GLAVOM? EVO KADA SE TREBAŠ ZABRINUTI

DETE UDARA GLAVOM? EVO KADA SE TREBAŠ ZABRINUTI

17165
0

Videti kako tvoje dete lupa glavom u zid ili po krevetiću može biti alarmantno za svakog roditelja. Ne traje dugo, ali svejedno je zastrašujuće! De li je to nešto zbog čega trebaš da brineš?

ZAŠTO DETE LUPA I UDARA GLAVOM?

Možda će te iznenaditi, ali udarci glavom mališana nisu retkost. Do 20 posto beba namerno lupa glavom, kaže Anita Seti iz Centra za decu i porodicu na univerzitetu Njujork. To često počinje malo pošto dete napuni godinu dana, negde između 18 i 24 meseca starosti. U dobu od 3 godine većina dece je prerasla tu naviku.

Slično sisanju palca i ljuljanju tela, udaranje glave u ovom urastu je oblik samo-umirujućeg. Kako rastu i razvijaju se, ograničeni su na ono šta mogu da urade kako bi se suočili s negativnim emocijama i oslobodili napetost. Ma koliko to zvučalo neobično, udarci glavom im pomažu da učine upravo to.

KADA DETE LUPA GLAVOM?

Nekoliko je situacija koje će dovesti do toga da dete lupa glavom. Ublažavanje bola je jedno; može udarati glavom kada oseća bol u zubima. Udarati može i zbog privlačenja pažnje i to se može nastaviti sve dok remetiš njegove navike.

Mališani koji udaraju glavom, rade to najviše pre spavanja. „Oni ritmično udaraju glavom dok tonu u san, kad se probude usred noći ili čak i dok spavaju“, piše „Baby Center“.

„Čini se da je ritmičko kretanje potrebno za umirivanje ili smirivanje centralnog nervnog sistema u prelazu iz budnosti u san“, rekla je Američka akademija za pedijatriju (AAP).

Lupanje glave moglo bi proizaći i iz nedostatka drugih sredstava izražavanja. „Neka deca udaraju glavom jer još nisu razvili govorne veštine. Oni nemaju načina da izraze teške emocije poput frustracije ili besa ili jednostavno nemaju bolji način da traže šta žele „, ispričala je Ma. Araceli ‘Lala’ Balajadia-Alcala, klinički psiholog Filipinskog dečijeg medicinskog centra. zbog toga neka deca udaraju glavom usred nervoze ili kada je mama rekla ne nečemu što žele, dodala je.

ŠTA URADITI KADA DETE LUPA GLAVOM?

  1. Kad je to sredstvo za izražavanje teških emocija

Prvo što treba učiniti je ostati miran, rekla je Balajadia-Alcala. Drugo, osiguraj da je dete sigurno, tako što ćeš ga nežno odmaknuti od tvrdih površina poput zida ili tvrdog nameštaja.

Zatim je važan sledeći korak, razgovor o osećajima. „Reci: ‘Ljuta si jer ti nisam dala da jedeš više čokolade.“ To pokazuje da razumeš kroz šta prolazi, a istovremeno razvija emocionalnu inteligenciju tvog deteta. Moraju da nauče da prepoznaju kako se osećaju“, rekao je Balajadia-Alcala.

Tada je poslednji korak pružanje opcija za suočavanje s natezanjem. Možeš ponuditi alternativnu poslasticu, nešto što ti ne smeta pre večere, poput jabuke. Takođe, možeš omesti dete tako što ćeš mu ponuditi da ga izvedeš napolje ili započneš igru „žmure“.

„Ali zapamti, nemoj popustiti i dati detetu ono što želi“, rekla je Balajadia-Alcala. Dajući mu taj komad čokolade jer udara glavom zapravo će pojačati takvo ponašanje, naglasila je. To u samo govori da njegova tehnika radi i da bi to trebao da ponovi idući put. Grditi ga zbog toga samo će pogoršati stvari.

 

  1. Kad lupa glavom u vreme odlaska u krevet

 

Isprobaj smirujuću noćnu rutinu. Doktorica Agnes Tirona-Remulla, voditeljica laboratorija spavanja u azijskoj bolnici i medicinskom centru u Muntinlupi, preporučuje rutinu spavanja koja započinje s najenergičnijom aktivnošću koja napreduje do smirujućeg. Možeš početi s toplom kupkom, laganim ljuljanjem u rukama ili krilu, a zatim završiti uspavankom.

 

  1. Kad se čini da ništa ne pomaže

 

Ponekad tvoji pokušaji odvraćanja deteta od udaranja glavom neće uspeti. Može biti zastrašujuće gledati, ali dete neće lupiti po glavi dovoljno jako da ga teško ozledi. „Iako se ‘jedeš’ iznutra, budi mirna i jedino što možeš je osigurati da ti dete bude sigurno“, rekla je Balajadia-Alcala.

 

KADA SE TREBA ZABRINUTI

 

Udaranje glavom smatra se normalnim ponašanjem kod dece u uzrastu od 1 do 2 godine. U većini slučajeva navika nestaje kako dete sazreva i razvija se, omogućavajući mu pronalazak drugih načina da se nosi s bolom ili teškim emocijama. „Retko kada udaranje glavom signalizira ozbiljan problem“, piše Baby Center. Ali, mogu se dogoditi slučajevi da detetovo udaranje može postati zabrinjavajuće za roditelja.

Posavetuj se s detetovim pedijatrom ako dete i dalje udara glavom, čak i ako mu to nanosi bol. Prema American Academy of Sleep Medicine, udaranje tokom noći može se smatrati poremećajem, koji se naziva ritmički poremećaj kretanja (RMD) kada „ozbiljno ozlidi dete ili mu znatno narušava san.“

Postoji razlog za zabrinutost ako dete puno udara glavom i više puta tokom dana, bez ikakvog razloga, rekla je Balajadia-Alcala. To je posebno tako ako prati drugačija ponašanja koja bi mogla signalizirati problem. To uključuje loš kontakt očima i nedostatak želje za maženjem, što bi moglo ukazivati ​​na autizam, rekla je Sethi.

Ostali crveni alarmi uključuju gubitak veština koje je dete prethodno moglo učiniti poput šetnje; ako se dete sve više povlači; i ako primetiš kašnjenja u razvoju. U slučajevima poput ovog, „lekar može odlučiti da uradi neurološki pregled“, dodala je Seti.

 

PIŠE KARINA ŠIŽDRAK

 

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/dijete-udara-glavom-evo-kada-se-trebas-zabrinuti-12108

 

https://sasabooks.blogspot.com/2019/10/blog-post_20.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here