Home Svaštara KAKO DA DVORIŠTE BUDE PRAVA ZABAVA ZA DECU?

KAKO DA DVORIŠTE BUDE PRAVA ZABAVA ZA DECU?

18
0
https://unsplash.com/photos/baby-in-blue-denim-jacket-sitting-on-brown-wooden-chair-during-daytime-prGcK_LzpP0

Dvorište može biti pravi raj za decu, mesto gde mogu da se igraju, istražuju i uče, a istovremeno pruža roditeljima mir znajući da su njihova deca na sigurnom i u blizini. Uz malo truda i kreativnosti dvorište može postati prava oaza zabave i užitka.

Ukoliko i vi imate dvorište čiji potencijal niste u potpunosti iskoristili jer niste sigurni odakle krenuti, nastavite da čitate.

ČIŠĆENJE KAO PRVI KORAK

Ukoliko već neko vreme niste održavali svoje dvorište, vrlo je verovatno da će vam biti potrebno jedno temeljno čišćenje. Prođite kroz dvorište i uklonite svo smeće, otpatke i suvo lišće koje se nakupilo tokom vremena.

Nakon što ste to uradili, ukoliko je trava prekrila veći deo dvorišta, vreme je da se pozabavite košenjem i uređenjem travnjaka. Električni trimeri za travu mogu biti naročito pogodni za oblikovanje i uređenje dvorišta.

Ne zaboravite da operite betonske staze, terase ili druge tvrde površine kako biste uklonili prljavštinu koja se nakupila tokom vremena. Upotrebite četku ili visokopritisni čistač kako biste temeljno očistili površine.

Ovo je vrlo bitan korak jer će vaša deca provoditi veliki deo vremena u dvorištu, stoga je bitno da bude čisto i uredno.

BEZBEDNOST JE VRLO BITNA

Pre nego što se upustimo u stvaranje zabavnog kutka za mališane, važno je osigurati da je prostor bezbedan za njih.

Osim redovnog održavanja dvorišta kako bi se uklonile potencijalne opasnosti poput oštrih ivica, trulih drvenih dasaka ili opasnih predmeta, takođe, treba razmotriti postavljanje ograde kako vaša deca ne bi izlazila van dvorišta jureći za svojom igračkom.

Važno je da ograda bude dovoljno visoka i čvrsta kako bi deca ne bi prolazila kroz nju.

Prilikom izbora materijala za uređenje dvorišta, poput podloga za igralište, važno je da birate materijale koji su bezbedni za decu. Na primer, podloga za igralište treba da bude meka i kako se vaša deca ne bi povredila pri padu i udarcu o nju.

UNESITE ELEMENTE ZABAVE

Kada ste očistili dvorište i pobrinuli se da vaša deca ne mogu da se povrede, vreme je da dodate elemente zabave koji će deci pružiti beskrajne mogućnosti za igru, kreativnost i učenje.

Pre svega, ne zaboravite da uključite i svoju decu u proces planiranja. Pitajte ih koje su im omiljene igre i aktivnosti, šta bi voleli da imaju u dvorištu i kako bi želeli da prostor izgleda, pokušajte da se prilagodite njihovim željama.

Možete da postavite igralište sa ljuljaškama, klackalicama i penjalicama kako bi deca imala prostor za fizičku aktivnost i zabavu. Ova klasična dečija igrališta su uvek popularna i pružaju deci priliku da između ostalog razvijaju i svoje motorne veštine.

Ako imate dovoljno prostora, razmislite o postavljanju tobogana ili trampoline. Tobogani su sjajan način da deca uče o ravnoteži, dok trampoline pružaju zabavu i fizičku aktivnost na otvorenom.

Postavite kutak sa peskom gde će deca moći da prave dvorce i različite oblike od peska i da se igraju sa svojim igračkama. Takođe, razmislite o postavljanju bazena ili vodene prskalice za zabavu tokom toplih letnjih dana.

Ukoliko vaša deca vole neki sport, napravite im prostor za sportske aktivnosti poput fudbala, košarke ili odbojke. Postavite golove, koševe ili mreže kako bi deca imala priliku da se takmiče i vežbaju svoje sportske veštine.

Ako imate dovoljno prostora, razmislite o izgradnji male avanturističke staze sa preprekama, mostićima i tunelima. Ovo će deci pružiti priliku da istraže i koriste svoju maštu dok se igraju na otvorenom.

https://unsplash.com/photos/girl-in-pink-dress-sitting-on-brown-sand-during-daytime-uY60pJUHqOo

Vaše dvorište ne mora nužno biti samo prostor za aktivnu igru, već može biti i prostor za kreativne aktivnosti poput crtanja, slikanja ili pravljenja različitih projekata. Postavite stolove sa papirima, bojama, flomasterima, plastelinom i drugim materijalima kako bi deca mogla da se izražavaju i stvaraju.

Dvorište može biti više od mesta za igru – može biti i prostor za učenje i istraživanje. Razmislite o dodavanju edukativnih elemenata poput malih bašti, kućica za ptice ili posuda za kompostiranje.

Ovi elementi ne samo da će deci pružiti priliku da nauče o prirodi i ekologiji, već će ih podstaći da razviju odgovornost i brigu o okolini. Takođe, možete organizovati i aktivnosti poput posmatranja ptica, pravljenja herbarijuma ili istraživanja insekata kako biste dodatno obogatili iskustvo dece u dvorištu.

U svom dvorištu možete i organizovati veče tokom kojeg ćete kampovati napolje uz logorsku vatru i učiti ih o zvezdama. Osim toga, možete jedan dan u nedelji posvetiti bioskopu na otvorenom i zajedno sa svojim mališanima uživati u omiljenim filmovima.

Iako je važno imati različite aktivnosti u dvorištu, podsticanje slobodne igre je takođe neophodno za pravilan razvoj dece. Neka vaša deca imaju dovoljno prostora za slobodnu igru gde mogu koristiti svoju maštu i kreativnost kako bi stvorila sopstvene igre i proživela svoje avanture.

To može uključivati prostor za crtanje kredama po trotoaru, kutak za pravljenje skrovišta ili jednostavno slobodan deo travnjaka na kojem će moći sami da osmišljavaju svoje poduhvate.

Dvorište može biti neiscrpan izvor zabave za decu, te se potrudite da im pružite raznovrsne mogućnosti za igru i aktivnosti koje će ih inspirisati, podstaknuti njihovu maštu i omogućiti im da istražuju svet oko sebe.

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here