Home Svet oko nas SVE O PUDLAMA KUĆNIM LJUBIMCIMA

SVE O PUDLAMA KUĆNIM LJUBIMCIMA

21583
1
Photo by Steven Van Elk on Unsplash
Najkraći opis pudle jeste da je inteligentan, privržen i miroljubiv pas. Zahteva specifičnu negu dlake, ali zato uzvraća beskrajnom ljubavi, više nego što čovek može pružiti njoj.
Najbitnije je znati da je pudla isključivo kućni pas. Ne može da se drži u dvorištu i na lancu. Pudla nema karakterističan miris psa. Interesantno je da postoje četiri veličine pudli – kraljevska, srednja, patuljasta i toy, a sve je to ista rasa.
Pudle mogu da ispune mnoštvo uloga – od malog psa za pratnju koji je izvrsno prilagođen gradskom okruženju, do velikih radnih pasa koji brzo uče veštine kao što su praćenje traga, poslušnost i agiliti, kao i vođenje slepih osoba. Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja, može biti ošišana na više načina, što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu.
Graciozni pokreti i hodovi pudle, aristokratski izgled i nežan karakter samo su neke od karakteristika zbog kojih je pudla među najzastupljenijim rasama. Pudla je prirodno “zvonce”, uvek spremna da upozori vlasnike, što je čini dobrim čuvarom.
Ima urođenu ljubav prema vodi, i obično je odličan plivač, te ako izvedete pudlu u prirodu budite spremni na čišćenje mokre i kaljave dlake! Pudle vole da budu članovi porodice i potrebna im je svakodnevna kako fizička tako i psihička stimulacija. Izuzetno su inteligentne i uvek spremne da uče, posebno kroz igru i stoga su dobri partneri za igru deci.
Veoma su dugovečne i odličnog su zdravlja. Mogu da dožive 14-15, čak i više godina uz pažljivu negu. Često zadržavaju spremnost na igru i fizičku kondiciju i u poznijim godinama, pa će vam pudla biti veran pratilac kroz mnogo godina.
Pudla je vrlo inteligentan pas koji lako uči, bez posebne obuke. Međutim, hoće da prevari, iskoristi svaku slabost vlasnika i uradi ono što zna da ne treba. Vlasnik to ne sme dozvoliti. Pudle vole i da kradu!
Ukoliko ostavite nešto na stolu, pas je miran, leži, ali čim se okrenete on će vam to dohvatiti! Vlasnicima je to simpatično, pa tolerišu, ali na kraju ispadne ono što ne valja.
Vlasnik mora biti čvrst u odlukama. Grubosti su apsolutno isključene. Pudle su poslušni psi i lako pamte reči, shvataju šta se želi od njih. Samo vlasnik mora biti izričit. To je jedini uslov da vrlo lako naučite pudlu da sluša i bude dobra.
Nije ujedljiv pas, niti plašljiv. Dobar prema strancima, deci, slobodan, dobrog temperamenta. Ipak, sve zavisi od vlasnika, da li dozvoljava kontakte sa decom, drugim psima.
ISHRANA
Kada je reč o hrani, dozvoljeno je sve što je za pse, ukoliko kuvate. Ne preporučuje se svinjsko meso, jer su sklone gojenju i masnim tkivima. Naravno preporučuju se i granule. Postoji i hrana specijalno izrađena za pudle, i tu nema greške. Najbolje je izbalansirana. Događa se da se psi razmaze, pa ne prihvataju granule. Ali, i tu stupa na scenu odlučnost vlasnika.
NEGA DLAKE
Pudla se četka jednom u tri dana, a kupanje se preporučuje jednom nedjeljno. Koža i dlaka pudle se razlikuje od bilo koje druge rase pasa, nema mirisa i najzdravije su kad su čiste. Postoje posebni šamponi za pudle ili za dugodlake pse. Po standardu postoji pet izložbenih frizura za pudle. Štenci prvo šišanje imaju sa šest nedjelja starosti. U tom periodu su još nesvesni dovoljno, te su vrlo mirni na stolu. Dobro prihvataju i kupanje. Ponovno šišanje je za dve nedjelje. Tada im je već sve poznato i ne prave problem. Savetuje se vlasnicima da svake nedjelje okupaju psa, a da ga odovode jednom mesečno na šišanje, kako bi pudla imala osećaj za mašinicu i makazice. Bitno je da se krene od najranijih dana na navikavanje.
POREKLO
Postoji nekoliko teorija o tačnoj zemlji porekla pudle, sa istorijskim dokazima koji ukazuju na Nemačku, Francusku i Rusiju. U početku gajena kao veliki pas za lov i donošenje iz vode, pudla je takođe “smanjivana” i postala je popularan ljubimac na dvorovima u Evropi.
ISTORIJAT PUDLE
Slike i literatura iz ranog 16-tog veka dokumentuju postojanje rase čiji je izgled veoma sličan današnjoj pudli, a do 18-tog veka rasa je već čvrsto formirana, ne samo kao izvrstan lovački pas, već i kao moderno psetance za krilo. Iako je bila poznata kao pas za vodu u kontinentalnoj Evropi, u Engleskoj su rivali pudle bili španijeli i tamo je bila “fancy” pas kroz ceo 19-ti vek.
Do sredine 20-tog veka, šarm i pojava pudle učinili su je jednom od omiljenih rasa u svetu. Vinston Čerčil je doprineo popularnosti pudle, pogotovo u Britaniji, javnom privrženošću svojim ljubimcima Rufusu I i njegovom sledbeniku Rufusu II, dok je u Americi toy pudla pod rukom postala statusni simbol holivudskih starleta.
U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Doskora je cenjena kao izvođač cirkuskih tačaka zbog lakoće kojom je savlađivala nove trikove. Takođe, osoben izgled pudle čini je popularnim “objektom umetnosti”.
PRECI I ROĐACI
Preci pudle bili su nemački lovni psi za vodu (pudeln-pljuskati po vodi), korišćeni za lov na patke i francuski retriver (Barbet). Iako postoji slika iz 19-tog veka na kojoj su prikazani šišači pudle u Parizu, sve do 1876. godine pudla nije definisana kao posebna rasa. Rođaci moderne pudle uključuju španske, irske i portugalske pse za vodu i mađarskog pulija. Bliski rođaci toy i patuljastih pudli su i manje rase kao što su kovrdžavi bišon i bolonjezer.
VELIČINA:
1. Velika pudla – preko 45 do 60 cm.
2. Srednja pudla – preko 35 do 45 cm.
3. Patuljasta pudla – preko 28 do 35 cm.
4. Toj pudla – ispod 28 cm.
Photo by Steven Van Elk on Unsplash

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here