Home Bajke i priče NAUČIMO NEŠTO OD PČELA… – Poučna priča

NAUČIMO NEŠTO OD PČELA… – Poučna priča

345
0

Moj tata ima pčele. Danas mi je pokazao sav med koji je dobio ove godine. Skinuo je poklopac kante meda, a na vrhu su bile tri male pčelice. Bile su prekrivene lepljivim medom i koprcale se u njemu. Pitala sam ga možemo li im pomoći, a on je rekao da tu nema pomoći jer sigurno neće preživeti. Te su male pčelice za njega bile jedne od redovnih žrtava prikupljanja meda.

Ponovno sam ga pitala možemo li ih barem izvući i ubiti, ipak je on bio taj koji me naučio da skratim muke životinji ako drugog izlaza nema. Nakon moga neodustajanja konačno je popustio i izvadio ih iz kante. Stavio ih je u praznu posudicu i ostavio napolju.

Budući da je uznemirio košnicu, pčele su uznemireno letele posvuda.

Stavili smo tri male pčelice u posudu na klupu i prepustili ih njihovoj sudbini. Tata me pozvao malo kasnije da mi pokaže što se događa. Ove tri male pčelice bile su okružene drugim pčelama koje su čistile gotovo mrtve pčele, pomažući im da skinu sav med sa svojih tela. Vratili smo se malo kasnije i u plastičnoj posudici ostala je samo jedna pčelica. Još uvek su je druge pčele marljivo čistile.

Kada je došlo vreme da odemo proverili smo i posudica je bila prazna.

Te tri male pčelice su preživele jer su bile okružene drugim pčelama koje nisu htele odustati od njih, drugim pčelama koje su odbile pustiti ih da uginu.

Posmatrajmo pčele. Naučimo nešto do njih. Mislite o tome…

NEPOZNATI AUTOR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here