Home Svaštara KAKO NATERATI DETE DA VAS POSLUŠA BEZ VIKANJA I PODMIĆIVANJA?

KAKO NATERATI DETE DA VAS POSLUŠA BEZ VIKANJA I PODMIĆIVANJA?

114
0
Pixabay License

Koliko god bili usredsređeni na pozitivno i povezujuće roditeljstvo, uhvatite se ponekad kako vičete na svoje dete. Podmićivanje takođe ponekad izgleda kao jedina opcija, ali takve metode deluju samo trenutno, kako objašnjava književnica Pam Leo, autorka knjige „Povezujuće roditeljstvo“.

Ako koristite pretnje i mito kao jedini način da naterate svoju decu na saradnju, tada sve što vaše dete iz toga uči je kako se pokoriti zbog straha od kazne ili kako poslušati u iščekivanju nagrade za dobro ponašanje. Dugoročno gledano, tako se samo uništava detetovo samopoštovanje i osećaj samopouzdanja.

STVARANJE NEGATIVNOG ODNOSA IZMEĐU RODITELJA I DETETA

Vikanje, mito i pretnje takođe stvaraju negativan odnos između deteta i roditelja, što može uzrokovati ogorčenost, više svađa i stalne sukobe.

Pokušati naterati svoje dete da sluša nuđenjem nagrade nije nužno loša stvar, ali važno je kad je ponudite. „Psychology Today“, naime, ima solidan savet po tom pitanju. Umesto da ponudite nagradu usred detetovog lošeg ponašanja u zamenu za poslušnost, ponudite nagradu unapred, pre nego što uopšte započne loše ponašanje. „Idemo na sladoled ako se svi lepo ponašamo u restoranu. Zvuči dobro?“

SPUSTITE SE NA NJIHOV NIVO I USPOSTAVITE KONTAKT OČIMA

Roditelji i deca mogu se bolje povezati jedni s drugima kad su u istom nivou očiju. Zamislite samo kako je sve divovsko za malu decu, uključujući roditelje koji ih gledaju s prezirom.

Još jedan dodatak ovome je tehnika šapata. Nastojte da svoje zahteve artikulirate tiho i razgovetno.

PRESTANITE DA GOVORITE „NE“ I RAZGOVARAJTE VIŠE

Deca koja često čuju „ne“ manje slušaju. Što je još važnije, ponavljajući to,  uništavate detetovo samopouzdanje.

Takođe, možemo reći „ne“ na različite načine koji su mnogo efikasniji. Umesto da kažete: „Nema vike“, recite: „Pričajte tiho, molim vas,“ ili umesto da kažete „Nemoj trčati“, recite: „Polako ćemo prošetati trotoarom, a onda ti i tvoji prijatelji možete trčati na igralištu.“

UVAŽAVANJE

Ova tehnika čini čuda kako bi vaša deca slušala, a tako je jednostavna. Sve što je potrebno je ponavljanje onoga što dete pokušava reći ili želi i/ili uvažavanje njegovih osećaja.

PRESTANITE DA GOVORITE „NEVELJALI DEČAK/NEVALJALA DEVOJČICA“

Nazivanje dece „lošom“ šteti njihovom samopoštovanju. Dok su deca mala, u svemu vide samo dobro pa im kao roditelji moramo govoriti da su dobri i druge pozitivne stvari o njima kako bi zadržali taj pozitivan mentalitet.

Međutim, možemo reći da su određene reči i ponašanja loši, ali nemojte svoje dete nazivati nevaljalim.

https://www.index.hr/mame/clanak/kako-natjerati-dijete-da-vas-poslusa-bez-vikanja-i-podmicivanja/2380615.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here