Home Zanimljivosti 1999. GODINE MALI PRINC PROGLAŠEN JE ZA KNJIGU VEKA U FRANCUSKOJ

1999. GODINE MALI PRINC PROGLAŠEN JE ZA KNJIGU VEKA U FRANCUSKOJ

409
0

Mali princ je najpoznatija novela francuskog pilota Antoana de Sent Egziperija iz 1943. godine. Sent Egziperi ju je napisao dok je živeo u Americi.

Prevedena je na preko 180 svetskih jezika i prodana u više od 80 miliona primeraka, što je čini jednom od najprodavanijih knjiga sveta.

Mali princ je knjiga za male i velike… Napisana poput bajke, ona otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku dospelom sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavi.  Ovo je knjiga i o stvarnom svetu, o čoveku, njegovim zabludama i grehovima, o nevinosti u otkrivanju najdubljih i najdragocenijih vrednosti postojanja, koja svojom sugestivnošću i poetskom toplinom decenijama osvaja generacije mladih i odraslih čitalaca.

Antoan de Sent Egziperi je francuski pisac i avijatičar rođen 1900. godine u Lionu. Već od detinjstva  pokazivao je sklonost ka pisanju, a želeo je i da bude pilot. Godine 1921. postao je pilot u Strazburu, ali je na nagovor porodice odustao od pilotiranja i preselio se u Pariz. Napisao je veliki broj priča i romana, među kojima se ističu „Pravac jug“, „Noćni let“, „Smisao života“, a svakako je najpoznatiji „Mali princ“ kojeg je napisao 1943. godine. Nestao je jula 1944. godine tokom jednog izviđačkog leta iznad Mediterana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here