Home Zanimljivosti ZAŠTO LEKARI NOSE BELE MANTILE?

ZAŠTO LEKARI NOSE BELE MANTILE?

44
0

Lekari nose bele mantile kao simbol profesionalizma, poverenja i lečenja. ….

Beli mantil je takođe povezan sa čistoćom, naučnom strogošću i medicinskim autoritetom. Ali kako je beli mantil postao standardna odeća za doktore? A šta to znači za pacijente i studente medicine?

ISTORIJA BELOG MANTILA

Beli mantil nije uvek bio poželjan izbor za lekare. U stvari, sve do kasnog 19. veka, lekari su nosili crninu, slično kao sveštenici i drugi članovi sveštenstva. Crna se smatrala formalnom, svečanom i prikladnom za ozbiljne i često fatalne medicinske susrete. Lekari su takođe nosili crninu kako bi sakrili mrlje i prljavštinu od svog rada, jer higijena i sanitarni uslovi nisu bili prioritet u to vreme.

Međutim, stvari su se promenile kasnih 1800-ih, kada su otkrića teorije klica i antiseptičke hirurgije revolucionisala medicinu. Lekari su shvatili da su čistoća i sterilnost neophodni za sprečavanje infekcija i poboljšanje ishoda. Takođe su želeli da se razlikuju od nadrilekara i šarlatana koji su nudili sumnjive lekove i tretmane. Tako su usvojili beli mantil kao znak naučnog znanja, čistoće i uglednosti.

Beli mantil je takođe postao popularan od strane umetnosti i medija. Jedna od najuticajnijih slika bila je “The Agnew Clinic” Tomasa Ikinsa, koja prikazuje hirurga iz Filadelfije i njegove pomoćnike u belim mantilima dok su obavljali operaciju1889. Slika je bila u suprotnosti sa Eakinsovim ranijim radom „The Gross Clinic“, koji pokazao doktore u crnoj odeći 1875. Beli mantil se takođe pojavljivao u romanima, časopisima i filmovima, ojačavajući svoj imidž kao standardne uniforme za lekare.

ZNAČENJE BELOG MANTILA

Beli mantil je više od komada odeće. Takođe je simbol odnosa lekara i pacijenta, medicinske profesije i medicinskog obrazovanja. Beli mantil ima različita značenja za različite grupe ljudi:

Doktori nose bele uniforme da bi pokazali svoju profesionalnost, kompetentnost, poverenje i poštovanje prema pacijentima. Bela boja takođe može pomoći doktorima da se istaknu u okruženju koje je često prepuno drugih boja, kao što su boje opreme, lekova, zavoja i drugih materijala.

Beli lekarski mantil (uniforma) omogućava lako održavanje i čišćenje uniformi, jer se na beloj boji lako vide prljavština, krv i druge mrlje, koje se mogu ukloniti pranjem na visokoj temperaturi i korišćenjem izbeljivača.

Za pacijente, beli mantil može da inspiriše poverenje, samopouzdanje i udobnost. Istraživanja su pokazala da pacijenti više vole doktore koji nose bele mantile, posebno starije pacijente i one koji su teško bolesni. Pacijenti takođe doživljavaju lekare koji nose bele mantile kao kompetentnije, profesionalnije i autoritativnije.

Međutim, neki pacijenti takođe mogu da se osećaju zastrašeno, uznemireno ili otuđeno belim mantilom, posebno mlađi pacijenti i oni koji pripadaju različitim kulturnim sredinama. Zbog toga, lekari treba da budu osetljivi i poštuju sklonosti i očekivanja svojih pacijenata kada nose beli mantil.

Za lekare, beli mantil može predstavljati njihov identitet, ulogu i odgovornost. Lekari nose beli mantil kao znak časti, znak odlikovanja i podsećanje na svoju dužnost. Beli mantil takođe pomaže lekarima da održe profesionalno držanje, samouveren stav i odnos poštovanja sa svojim pacijentima i kolegama.

Beli mantil lekarski može poboljšati koncentraciju, pažnju, pamćenje i učenje kod doktora, jer im pomaže da se fokusiraju na bitne informacije i detalje.

Bela boja takođe može smanjiti stres, anksioznost, depresiju i umor kod doktora, jer im pruža osećaj smirenosti, ravnoteže i harmonije.

Sa druge strane, beli doktorski mantil (uniforma) može imati i negativne psihološke efekte na doktore i pacijente. Doktorski mantil može izazvati dosadu, monotoniju, apatiju i nedostatak kreativnosti kod doktora, jer im nedostaje stimulacija i raznolikost u njihovom radnom okruženju. Bela boja takođe može pojačati strah, nervozu, paniku i bol kod pacijenata, jer im podseća na bolest, smrt, bolnicu i operaciju.

Međutim, lekari takođe moraju da budu svesni potencijalnih nedostataka belog mantila, kao što su širenje klica, stvaranje barijera i izazivanje stresa. Zbog toga, lekari treba da svoje bele mantile održavaju čistim, otvorenim i odgovarajućim za situaciju.

Za studente medicine, beli mantil može da označi njihovu tranziciju, težnju i posvećenost. Studenti medicine dobijaju svoje bele mantile tokom ceremonije belog mantila, koja je obred prelaza za ulazak u medicinsku profesiju. Ceremoniju je kreirala Fondacija Arnold P. Gold 1993. godine, a sada je praktikuje većina medicinskih škola širom sveta.

Tokom ceremonije, na ramena svakog učenika stavlja se beli mantil, a često se recituje Hipokratova zakletva, što označava njihov ulazak u medicinsku profesiju. Beli mantil takođe simbolizuje učenje, rast i razvoj učenika kao budućih lekara.

Međutim, studenti medicine takođe treba da budu svesni izazova i očekivanja koja dolaze sa belim mantilom, kao što je balansiranje između akademske nauke, etike i emocija. Zbog toga studenti medicine moraju da nose svoje bele mantile sa poniznošću, radoznalošću i integritetom.

Izvor: Zanimljivostidana.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here