Home Svaštara UDARANJE DECE U ŠKOTSKOJ JE POSTALO NEDOZVOLJENO, DRUŠTVENE MREŽE SU PODELJENE

UDARANJE DECE U ŠKOTSKOJ JE POSTALO NEDOZVOLJENO, DRUŠTVENE MREŽE SU PODELJENE

135
0

ŠKOTSKA vlada proglasila je fizičko kažnjavanje maloletnika kaznenim delom. BBC javlja da je to dosad bilo dopušteno roditeljima i starateljima dece mlađe od 16 godina, ako se smatra „razumnom kaznom“, ali takozvano „opravdano kažnjavanje“ više ne vredi.

Fizičkim napadom na decu smatra se udaranje, šamaranje, tresenje, bacanje ili odgurivanje dece, kao i grebanje, štipanje, grizenje, čupanje kose, prisiljavanje dece da borave u neudobnom ili neugodnom položaju, zadavanje opekotina ili prisilno guranje. Zakon je u Škotskoj usvojen u januaru 2020., ali je tek sada stupio na snagu.

„Ovaj zakon jasno određuje da fizičko kažnjavanje dece više ne sme biti deo odrastanja u Škotskoj i označava važan korak u stvaranju zemlje u kojoj se dečija prava istinski priznaju, poštuju i ispunjavaju“, komentarisala je Džoana Bartlet, portparolka Nacionalnog društva za prevenciju okrutnosti nad decom.

Ali, društvene mreže ovaj zakon je podelio. Mnogi su loše reagovali na ono što smatraju nepotrebnim mešanjem države u vaspitanje dece.

„Kao dijete sam znao da dobijem batine od roditelja, ali ne često. Uvek je bio cilj naučiti me razlici između dobra i zla. Kako će roditelji sada decu učiti šta je ispravno, a šta pogrešno? Razgovor ne može uvek upaliti“, smatra jedan korisnik Twittera.

„Kad god sam kao dete dobio batine, nikad se nisam osećao povređeno. To me nateralo da poštujem svoje roditelje“, komentariše drugi.

„Dobijao sam batine i nikad mi to nije škodilo. Neću dopustiti da mi bilo koja vlada kaže kako da odgajam svoje dete“, ističe treći.

Međutim, ima i onih koji podržavaju ovu meru.

„Nikad ne postoji razlog za udaranje deteta, ali nekim odraslima bi koristilo“, „Roditelji trebaju da odgajaju djecu tako da kod njih razviju osećaj poštovanja, a ne straha“, „Ljudi koji misle da je u redu udarati dete moraju znati da je u redu i kada neko udari njih“, neki su od stavova.

https://www.index.hr/mame/clanak/udaranje-djece-u-skotskoj-je-postalo-ilegalno-drustvene-mreze-su-podijeljene/2229008.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here