Home Info 4. MAJ – MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA

4. MAJ – MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA

13
0

Međunarodni dan vatrogasaca uspostavljen je zbog smrti pet vatrogasaca u tragičnim okolnostima u burnoj vatri u Australiji. Tragični događaj uzdrmao je zajednicu Lintona, Australija i svet 2. decembra 1998. Vatrogasci u Lintonu, oko 150 kilometara zapadno od grada Melburna, u državi Viktorija, Australija, borili su se sa velikim požarima i pozvali pomoć.

Ovaj hitni poziv doveo je vatrogasce iz širokog područja, uključujući dobrovoljce iz vatrogasne brigade Gelong Vest na mesto događaja. Oni nisu znali za tragediju koja se dogodila. Poslati su da pomognu u gašenju plamena.

Dok su njih petorica krenula iz vatre da napune svoj tanker vodom, došlo je do nagle promene vetra, zahvativši kamion plamenom i ubivši svih pet članova.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtevan, ali nadasve ljudski i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spasavaju ljudske živote, intervenišu u požarima, potresima, poplavama, saobraćajnim nezgodama, izlažući svoje živote opasnostima.

U Srbiji se DAN VATROGASNO-SPASILAČKIH SLUŽBI obeležava 7. novembra u znak sećanja na taj datum 1834. godine, kada je ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića sačinio i potpisao Uredbu o gašenju požara koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u toj oblasti.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here