Home Svaštara VODIČ ZA RODITELJE: U NOVU ŠKOLSKU GODINU BEZ IZAZOVA

VODIČ ZA RODITELJE: U NOVU ŠKOLSKU GODINU BEZ IZAZOVA

46
0
https://www.pexels.com/photo/a-kid-studying-online-5303515/

Uzbudljivi dani letnjeg raspusta će se završiti za nešto više od mesec dana, a nova školska godina je pred vratima. Promene uobičajenog ritma, nabavka školskog pribora, organizacija aktivnosti i podrška deci tokom školskih obaveza zahtevaju od roditelja da budu dobro pripremljeni i organizovani. Međutim, uz odgovarajući plan i nekoliko korisnih saveta, možete olakšati ovaj proces i eliminisati stres.

U ovom tekstu ćemo vam dati neke praktične smernice kako da se lako pripremite za novu školsku godinu, da biste mogli da se posvetite deci bez nepotrebnih briga. Bez obzira na to da li je vaše dete prvak ili kreće stariji razred, ovaj vodič će vam pomoći da se osećate spremno za sve izazove koje donosi nova školska godina.

#1 NAPRAVITE PLAN

Počnite sastavljanjem plana. Napravite listu svih obaveza i stvari koje treba obaviti pre početka škole. Uključite sve, od nabavke školskog pribora i pretrage gde se kupuju online udžbenici za narednu školsku godinu, pa sve do rasporeda i aktivnosti. Kada imate jasan plan, imaćete bolji pregled nad svim obavezama i izbeći ćete osećaj preplavljenosti.

#2 ORGANIZUJTE PROSTOR

Pregledajte dečije prostorije i organizujte ih pre početka školske godine. Proverite da li je radni sto spreman, da li su police uredne i da li je svaki komad školskog pribora na svom mestu. Organizovan prostor pomoći će deci da se lakše koncentrišu na školske zadatke.

#3 PRIPREMITE SE UNAPRED

Neka priprema za novu školsku godinu bude postepena. Kupujte školski pribor i garderobu unapred kako biste izbegli gužvu i stres u poslednjem trenutku. Takođe, razmislite o nabavci zaliha zdrave hrane za užinu ili pripremi obroka za nekoliko dana kako biste olakšali jutarnju rutinu.

https://www.pexels.com/photo/boy-looking-on-a-tidied-desk-2781814/

#4 POSTEPENO BUĐENJE RANIJE

Početak škole može biti izazovan za decu koja su navikla na lenje letnje dane. Pomozite mališanima da se prilagode novom rasporedu tako što ćete ih postepeno navikavati na ranije ustajanje nekoliko dana pre početka škole. To će im omogućiti da se prilagode novoj rutini bez stresa.

#5 UKLJUČITE DECU U PRIPREME

Dajte deci odgovornost i uključite ih u pripreme za novu školsku godinu. To može biti obaveza izbora školskih potrepština, pakovanje ranca ili pravljenje rasporeda. Kada se deca osećaju uključenim i važnim, manje će biti otpora prema povratku u školu. Neka vode brigu o svojim ličnim stvarima, kao što je  priprema odeće za sutra. Ovo će im pomoći da razviju odgovornost i samostalnost.

#6 KOMUNICIRAJTE SA UČITELJIMA

Uključite se u komunikaciju sa učiteljima i školom kako biste se informisali o svim potrebnim detaljima i eventualnim novostima. Upoznajte se sa nastavnim planom i aktivnostima koje će biti organizovane tokom školske godine. Otvorena komunikacija sa nastavnim kadrom će vam dati osećaj sigurnosti, a istovremeno ćete biti informisani.

#7 USPOSTAVITE RUTINU

Uspešna školska godina se ne može realizovati bez dobro uspostavljene dnevne rutine. Postavite jasne smernice kada je vreme za spavanje, ustajanje, doručak i ostale svakodnevne aktivnosti. Deci je potrebna stabilnost.

#8 PLANIRANJE VANŠKOLSKIH AKTIVNOSTI

Vanškolske aktivnosti pružaju deci mogućnost da istražuju svoje talente i razvijaju ono što ih zaista zanima. Podstičite ih da se uključe u razne sekcije, kao što su sport, umetnost, muzika ili ples. Hobiji su vrlo korisni kod razvijanja socijalnih veština, samopouzdanja i upoznavanja novih drugara.

#9 ZDRAVSTVENA DOKUMENTACIJA

Pre početka školske godine, proverite svu potrebnu zdravstvenu dokumentaciju za svoje dete. To može uključivati lekarske potvrde, vakcinalne kartone i druge relevantne medicinske informacije.

#10 Vreme za odmor

Kao i odraslima, tako i deci treba i vreme za odmor i zabavne aktivnosti. Obezbedite dovoljno slobodnog vremena za igru i opuštanje kako bi se izbeglo preterano opterećenje.

#11 ODRŽAVAJTE BALANS

Važno je ne zaboraviti na lične potrebe i zdravlje. Nađite malo vremena za sebe i svoj raspored kako biste se opustili i napunili baterije. Pronađite aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo i smanjuju STRES, BILO DA JE TO VEŽBANJE, ČITANJE ILI DRUŽENJE S PRIJATELJIMA.

https://www.pexels.com/photo/back-to-school-flatlay-5088008/

SPISAK ŠKOLSKE OPREME

Odštampajte ovaj spisak i proverite po stavkama šta sve treba dopuniti. Pojedini predmeti ili potrepštine zavise od specifičnih zahteva škole i nastavnog programa:

  • Školska torba – Preporučuje se izbor torbe koja je ergonomski dizajnirana, sa udobnim naramenicama i dovoljno prostora.
  • Sveske i blokovi – U zavisnosti od predmeta
  • Uvijači za sveske i udžbenike, nalepnice
  • Olovke, hemijske olovke i bojice
  • Gumice za brisanje, zarezač, lenjiri i šestar
  • Lepak, makaze i selotejp
  • Pribor za crtanje i slikanje, flomasteri
  • Digitron
  • Oprema za fizičko
  • Pribor za higijenu – pakovanje maramica, dezinfekciona sredstva za ruke i vlažne maramice.

Takođe, uvek je dobro imati rezervni pribor poput rezervnih olovki, gumica, hemijskih olovaka, kako bi se izbegle neprijatne situacije kada nešto nestane ili se pokvari.

Na kraju, najvažnije je da pružite svojoj deci bezuslovnu podršku i ljubav tokom cele školske godine. Budite tu za njih, podstičite ih da veruju u sebe i da se bore za svoje želje. Vaša podrška je nezamenjiva i činiće da nova školska godina prođe bez većih izazova. Zapamtite da svako dete ima svoj tempo i da je važno prilagoditi se njegovim individualnim potrebama. Uz ove smernice, početak školske godine će sigurno biti lakši.

Srbijanka Stanković

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here