Home Svaštara NAJBOLJE SPORTSKE AKTIVNOSTI ZA DECU

NAJBOLJE SPORTSKE AKTIVNOSTI ZA DECU

125
0
https://www.pexels.com/photo/father-guiding-her-daughter-riding-a-bike-8763217/

Detinjstvo je najbolje vreme za razvijanje navika koje mogu da traju ceo život, a nema bolje navike od bavljenja fizičkom aktivnošću.

Podsticanje dece da se bave sportom i fizičkim aktivnostima može im pomoći da vode zdrav i aktivan način života. Uz odgovarajuću sportsku aktivnost, deca mogu poboljšati svoju koordinaciju, ravnotežu i ukupni nivo kondicije.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od najboljih sportskih aktivnosti kojima deca mogu da se bave kako bi ostala zdrava i aktivna.

#1 VOŽNJA BICIKLE – IDEALAN NAČIN DA SE POBOLJŠA KOORDINACIJA DECE

Biciklizam je odličan način da deca razviju svoje fizičke veštine i zabavna aktivnost u kojoj mogu da uživaju sa svojim prijateljima. To je sport koji ne opterećuje zglobove previše, što ga čini odličnom opcijom za decu svih uzrasta.

Kada dođe vreme da vaše dete nauči da vozi biciklu, najbolje bi bilo da mu prvo uzmete dečiji bicikli sa pomoćnim točkovima, a nakon što se oslobodi i usavrši svoju vožnju, pomoćne točkove možete skinuti.

Biciklizam može pomoći deci da poboljšaju svoju koordinaciju, ravnotežu i kardiovaskularnu kondiciju, a takođe im može pomoći da razviju mišiće.

PREDNOSTI VOŽNJE BICIKLA ZA DECU

 • Poboljšava koordinaciju i ravnotežu – Biciklizam pomaže deci da razviju koordinaciju i ravnotežu dok rade na održavanju ravnoteže na biciklu.
 • Poboljšava kardiovaskularnu kondiciju – Vožnja bicikla je odlična kardiovaskularna vežba i može pomoći da se poboljša ukupni nivo kondicije deteta.
 • Razvija mišiće – Vožnja bicikla može pomoći razvoju mišića nogu i jezgra deteta, čineći ih jačim i zategnutijim.
 • Uči ih odgovornosti – Deca koja učestvuju u vožnji bicikla naučiće kako da se brinu o svom biciklu i kako da budu odgovorni za sopstvenu bezbednost tokom vožnje.

KAKO OHRABRITI DECU DA VOZE BICIKL?

 • Počnite rano – Ohrabrite decu da počnu da voze bicikl što je ranije moguće. Što ranije počnu, to će se lakše osloboditi.
 • Obezbedite odgovarajuću opremu – Uverite se da vaše dete ima bicikl odgovarajuće veličine i da ima kacigu za nošenje tokom vožnje.
 • Idite na vožnju zajedno – Vodite svoje dete na vožnju biciklom i ohrabrite ga da istražuje različite puteve i staze.

Vožnja bicikle je generacijama ljudi omiljena aktivnost iz detinjstva i rado joj se vraćaju, a nekima je čak bila i inspiracija za pisanje priče.

PLIVANJE – NAJZDRAVIJI SPORT

Plivanje je još jedan sjajan sport u kojem deca mogu da učestvuju da bi ostala aktivna i zdrava.

To je sport sa malim uticajem koji može poboljšati ukupni nivo kondicije deteta i zabavan je način da se rashlade u vrelim letnjim danima. Plivanje je takođe odličan način da deca razviju mišiće i poboljšaju koordinaciju.

https://www.pexels.com/photo/three-boy-s-jumping-into-the-water-870170/

PREDNOSTI PLIVANJA ZA DECU

 • Poboljšava kardiovaskularnu kondiciju – Plivanje je odlična kardiovaskularna vežba koja može pomoći da se poboljša ukupni nivo kondicije deteta.
 • Razvija mišiće – Plivanje može pomoći razvoju mišića ruku i nogu deteta, čineći ih jačim i zategnutijim.
 • Poboljšava koordinaciju – Plivanje zahteva koordinaciju u prostoru i dobru procenu razdaljine, što ga čini odličnim načinom da deca razviju ove veštine.
 • Uče se bezbednosti – Deca koja učestvuju u plivanju će naučiti dosta o bezbednosti na vodi i naučiti kako da plivaju u slučaju nužde.

KAKO OHRABRITI DECU DA PLIVAJU?

 • Počnite rano – Ohrabrite decu da počnu da plivaju što je ranije moguće. Što ranije počnu, to će im biti ugodnije u vodi.
 • Pronađite dobrog instruktora – Kada procenite da je dete spremno za plivanje, pronađite kvalifikovanog instruktora plivanja koji može naučiti vaše dete osnovama plivanja i pomoći mu da razvije svoje veštine.
 • Neka bude zabavno – Ohrabrite decu da plivaju sa svojim prijateljima i učinite to zabavnom aktivnošću kojoj se raduju.

BORILAČKE VEŠTINE – UČE DECU SAMOPOUZDANJU I KOMUNIKACIJI

Borilačke veštine su odličan način da deca razviju svoje fizičke veštine, a to je zabavna i izazovna aktivnost u kojoj mogu da uživaju.

To je sport sa malim uticajem koji može poboljšati koordinaciju, ravnotežu i ukupnu kondiciju deteta, a TAKOĐE MOŽE DA IM POMOGNE DA RAZVIJU SVOJE SAMOPOUZDANJE I DISCIPLINU.

PREDNOSTI BORILAČKIH VEŠTINA ZA DECU

 • Poboljšava fizičku kondiciju – Borilačke veštine su odlična fizička aktivnost koja može pomoći deci da razviju svoju snagu, agilnost i izdržljivost.
 • Povećava samopouzdanje – Učešćem u borilačkim veštinama, deca će razviti svoje samopouzdanje dok uče nove veštine i tehnike.
 • Podučava disciplinu – Borilačke veštine su sport zasnovan na disciplini i samokontroli koji može pomoći deci da razviju fokus i disciplinu.
 • Promoviše poštovanje – Borilačke veštine uče decu da poštuju druge i da imaju samopoštovanje, što ih čini odličnim načinom da razviju pozitivne osobine karaktera.

KAKO OHRABRITI DECU DA UČESTVUJU U BORILAČKIM VEŠTINAMA?

 • Počnite rano – Kao i za prethodne aktivnosti, i ovde važi pravilo da ohrabrite decu da počnu da učestvuju u borilačkim veštinama što je ranije moguće. Ipak, nikada nije kasno da krenu na ovaj sport jer je za neke od njih potrebna i doza zrelosti i strpljenja, koju premlada deca ne mogu posedovati odmah.
 • Pronađite dobrog instruktora – Pronađite kvalifikovanog instruktora borilačkih veština koji može da nauči vaše dete osnovama sporta i pomogne mu da razvije svoje veštine.
 • Neka bude zabavno – Ohrabrite decu da krenu na sportić sa nekim od svojih prijatelja i učinite to zabavnom aktivnošću kojoj se raduju.

Borilačke veštine su jednako korisne za devojčice, kao i za dečake, te je samo važno odabrati onu koja najviše interesuje i odgovara vašem detetu.

Ukratko, ove tri sportske aktivnosti su sjajni načini da deca ostanu aktivna i zdrava. Svaki sport nudi svoje jedinstvene prednosti, a učešćem u ovim aktivnostima deca mogu da razviju svoje fizičke i mentalne veštine i vode zdrav i aktivan način života.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here