Home Svaštara 8 ZABAVNIH AKTIVNOSTI ZA DECU ZA KIŠOVITO VREME

8 ZABAVNIH AKTIVNOSTI ZA DECU ZA KIŠOVITO VREME

85
0
https://www.pexels.com/photo/two-kids-playing-beside-glass-windows-3273851/

Kišoviti dani mogu predstavljati izazov za roditelje kada je reč o pronalaženju zabavnih aktivnosti za decu, a pogotovo u vreme letnjeg raspusta i vikendom.

Međutim, uz malo kreativnosti i planiranja, ovi dani mogu biti ispunjeni interesantnim aktivnostima koje će deci pružiti priliku da se zabave, nauče nešto novo i razviju svoje veštine. U ovom članku, predstavićemo vam listu najboljih aktivnosti za decu koje možete raditi zajedno kada je napolju kišovito vreme!

#1 IZRADA PERSONALIZOVANIH SLAGALICA

Saznajte koje su najbolje kopirnice u Beogradu ili vašem gradu, posetite jednu od njih i tamo odštampajte fotografiju deteta, porodične slike, fotografiju detetovog kućnog ljubimca ili njegovih omiljenih likova iz filma.

Možete ih odštampati u boji na debljem papiru i zatim iseći na manje komade kako biste napravili slagalicu ili jednostavno potražiti u kopirnici uslugu laserskog sečenja. Mnoge od njih u svojoj ponudi usluga već imaju personalizovane slagalice.

Deca će uživati u sastavljanju slika i stvaranju uspomena!

#2 IZRADA ŠARENIH ORIGAMI FIGURA

Nabavite šareni papir i pronađite jednostavne upute za pravljenje origami figura. Origami je japanska veština savijanja papira koja može pružiti deci zabavu i izazov.

Deca mogu savijati papir u različite oblike kao što su avioni, životinje ili cvetovi. Ova aktivnost pomaže deci da razviju fine motoričke veštine, koncentraciju i strpljenje. Takođe podstiče njihovu kreativnost i sposobnost praćenja uputstava.

#3 CRTANJE I BOJENJE

U fotokopirnici možete odštampati različite crteže za bojenje. Deca će uživati u crtanju i bojankama koristeći bojice, flomastere ili tempere. Ova aktivnost omogućava deci da izraze svoju maštu, kreativnost i razviju svoje vizuelno izražavanje. Takođe je odličan način da se opuste i zabave dok stvaraju prelepe umetničke radove.

#4 KUVANJE I PEČENJE

Kišoviti dan može biti savršen trenutak za zajedničko kuvanje ili pak pečenje kolača u rerni!

Pronađite zanimljive recepte na internetu ili u knjižari potražite dečiji kuvar. Deca mogu pomoći pri pripremi jednostavnih jela, kao što su keksići ili palačinke. Ova aktivnost podstiče saradnju, razvija veštine merenja i podučava decu osnovama kulinarske veštine.

#5 PIKADO

Postavite metu na zid i nabavite plastične strelice za gađanje. Deca će se zabaviti bacanjem strelica ka meti, a istovremeno će razvijati preciznost, koncentraciju i koordinaciju oka i ruke.

Pikado je takođe prilagodljiv. Postoje različite vrste pikada sa različitim načinima bodovanja i metama. Možete prilagoditi igru prema uzrastu dece ili veštinama koje želite razviti. Na primer, možete koristiti veće mete sa lakšim bodovanjem za mlađu decu, dok starija deca mogu koristiti tradicionalne mete sa standardnim pravilima.

#6 ČITALAČKI DAN

Čitalački dan kod kuće je sjajan način da deca uživaju u čitanju i diskutuju o pročitanom!

Organizujte miran kutak za čitanje i neka deca odaberu knjige koje žele da pročitaju. Nakon čitanja, razgovarajte o pročitanom, delite utiske i omiljene delove priče. Možete postavljati pitanja koja podstiču razmišljanje, kao što su „Koja je bila tvoja omiljena scena?“ ili „Koja je bila najvažnija poruka knjige?“

Takođe, možete organizovati aktivnosti poput pisanja priča, crtanja ilustracija ili izvođenja mini predstava zasnovanih na pročitanom. Čitalački dan kod kuće pomaže deci da razviju ljubav prema čitanju, kreativnost i veštine komunikacije.

https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-girl-playing-with-the-camera-860538/

#7 KUĆNI BIOSKOP

Filmska projekcija je sjajna aktivnost koja može doneti uzbuđenje i zabavu tokom kišovitog dana kod kuće.

Organizacija sopstvenog bioskopa može stvoriti posebnu atmosferu u kojoj će cela porodica uživati i doneti osećaj kao da ste u pravom bioskopu. Prvo, stvorite pravi ambijent za gledanje filma. Podesite sobu tako da bude što tamnija, navucite zavese i isključite sve nepotrebne svetlosti. Možete čak koristiti lampice za stvaranje tajanstvene i ugodne atmosfere. Namestite udobne stolice, jastuke ili čaršave za još veći komfor.

Pitajte decu koji su njihovi omiljeni filmovi ili možete zajedno pregledati filmsku biblioteku kako biste pronašli odgovarajuće filmove za decu.

#8 KAMPOVANJE KOD KUĆE

Kampovanje u kući takođe može biti izuzetno uzbudljivo iskustvo tokom kišovitog dana. Možete napraviti improvizovani kamp u dnevnoj sobi ili čak u spavaćoj sobi. Evo nekoliko ideja kako možete upotpuniti to iskustvo.

Prvo, napravite šator koristeći posteljinu, čaršave ili ćebad. Dozvolite deci da pomognu u postavljanju šatora i stvaranju prijatne atmosfere unutar njega. Možete dodati jastuke, ćebad i plišane igračke, a kućni ljubimci takođe mogu biti uključeni.

Ima mnoštvo zabavnih aktivnosti koje možete raditi tokom kampovanja. To mogu biti priče uz svetlost baterijske lampe, igranje društvenih igara, pevanje pesama ili izvođenje mini predstava u šatoru. Deca će se sigurno zabaviti i stvoriti nezaboravne uspomene iz ovog posebnog kampovanja kod kuće.

Kišoviti dani ne moraju biti dosadni!

Sa ovim zabavnim aktivnostima za decu kod kuće, možete uživati u kvalitetnom vremenu provedenom sa svojom porodicom. Bilo da se radi o umetnosti, gledanju omiljenih filmova ili kreativnom eksperimentisanju, ove aktivnosti će deci pružiti priliku da se zabave, nauče nove veštine i stvore lepe uspomene koje će trajati.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here