Home Zanimljivosti 10 RAZLOGA ZAŠTO SU ŠTAMPANE KNJIGE BOLJE OD ELEKTRONSKIH!

10 RAZLOGA ZAŠTO SU ŠTAMPANE KNJIGE BOLJE OD ELEKTRONSKIH!

332
0

O elektronskim knjigama se prvi put počelo govoriti 1971. godine, a njihov tvorac je tadašnji student Majkl Hart, koji je počeo distribuciju knjiga u digitalnoj formi. Zalagao se za elektronsku verziju književnih dela i njihovu besplatnu distribuciju putem interneta.

Kako živimo u brzom vremenu, gde se naučna i tehnološka dostignuća menjaju iz dana u dan, moguće je da će nešto drugo zameniti elektronske knjige u daljoj budućnosti, kao što su one počele da potiskuju štampane knjige. Ali da li je to stvarno tako i koje su prednosti štampanih knjiga možete pročitati u nastavku teksta!

1. Štampanu knjigu možemo čitati svuda, ona je robusna i izdržljiva. Može se čitati čak i kada je oštećena i ne zahteva izvor struje kao elektronske knjiga.

2. Ima veću kolekcionarsku vrednost (npr. prva izdanja, potpisane knjige) i u sebi ima nostalgiju šuškavih listova (miris, opipljivost). Književnost i knjige žive kroz parče papira. Kada u rukama držite knjigu osetite njene čari počevši od samog mirisa papira, mirisa sveže štampe, osećaj stranica među prstima. Takođe, možemo videti komentare onih koji su je pre nas čitali (ako je pozamljena iz biblioteke ili polovna).

3. Od štampanih knjiga možete praviti svoju bibiloteku, lepo ih složiti na polici i uživati čak i u samom pogledu na njih.

4. Štampane knjige nas stalno podsećaju da su tu. Kada kupimo elektronsku knjigu ona se učita na naš uređaj i možemo da je vidimo jedino ako otvorimo aplikaciju za čitanje. Sa druge strane, štampane knjige zauzimaju fizički prostor, a sve što zauzima prostor, privlači nam i pažnju. Sigurno se i vama dešava da se odlučite za čitanje neke knjige samo zato što ste je ugledali na svojoj polici. Na određeni način knjiga „gleda“ u nas i stvara obavezu čitanja.

5. Mnogo je lepši osećaj dok ih čitamo. Čitanje štampane knjige uključuju mnogo više naša čula od gledanja u ravni ekran tableta ili mobilnog telefona. S obzirom da imaju tri dimenzije, te da je potrebno više se fizički uključiti u smislu listanja stranica i držanja knjige, osećaj čitanja štampane knjige je mnogo lepši.

6. Ne postoji ništa drugo što nam odvlači pažnju. Dok čitamo štampane knjige, ne možemo ništa drugo da radimo osim čitanja. Sa druge strane, kada čitamo na elektronskim uređajima tu se nalaze brojne notifikacije koje nas ometaju i odvlače pažnju.

7. Čitamo ih na drugačiji način koji omogućava da manje preskačemo. Internet nas je naučio da stvari čitamo selektivno. Uglavnom čitamo naslove i podnaslove, pa tek ako se zainteresujemo, čitamo tekst. Sa štampanim knjigama je drugačije. Navikli smo da ih čitamo bez preskakanja. I vi sigurno znate mnoge ljudi koji kada počnu da čitaju knjige ne žele da prestanu dok je ne pročitaju do kraja, čak i ako pomisle da knjiga nije dobra. Jednostavno imamo drugačiji odnos prema štampanom tekstu.

8. Možemo praviti beleške rukom čime više uključujemo mozak. Kada naiđem na nešto važno u štampanoj knjizi obično uzmemo nalepnice, stikere, markere u boji i zapišemo pored samog teksta neka naša razmišljanja. Brojna istraživanja su pokazala da mnogo više uključujemo mozak kada pišemo olovkom na papiru od kucanja na računaru, tako da ono što zapišemo, čini se ima veću vrednost.

9. Lakše možemo označiti nešto što nam je važno. S obzirom da su štampane knjigi fizički proizvod, mnogo lakše možemo označiti gde smo stali sa čitanjem ili nešto čemu želimo da se vratimo kasnije. Opet se vraćamo na početak ovog bloga, a to je da nam fizičke stvari privlače pažnju. Kada god pogledamo u štampanu knjigu u kojoj se nalazi olovka ili bukmarker na mestu gde smo stali, to nas podseća da nisam završili sa čitanjem te knjige.

10. Štampana knjiga je poklon sa kojim ne možemo pogrešiti. Kada su u pitanju pokloni, štampane knjige sa posvetom kojoj se uvek rado vraćamo skoro da su nezamenljiva stvar, a kada malo bolje razmislimo nismo nikada nikome poklonili elektronsku knjigu.

Jednostavno, osećaj nije isti!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here