Home Svaštara KAKO PRIPREMITI DETE ZA POLAZAK U ŠKOLU?

KAKO PRIPREMITI DETE ZA POLAZAK U ŠKOLU?

56
0
https://www.pexels.com/photo/students-raising-their-hands-in-the-classroom-5212329/

Polazak u školu predstavlja ključnu prekretnicu u životu naših mališana. Oni tokom ovog perioda postaju zreliji i usvajaju nove veštine, koje vremenom dovode do pospešenja njihovog kognitivnog kapaciteta i socijalnog razvoja.

Međutim, prvi septembar neretko biva najstresniji mesec u godini, jer se prvog školskog zvona pribojavaju i deca, ali i svi novopečeni roditelji. Brojne nedoumice i dileme u vezi adekvatne pripreme izazivaju dobro poznati strah, tenziju i anksioznost.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili razjašnjenju svih neophodnih stavki koje morate uzeti u razmatranje kako bi sam polazak deteta u školu prošao olako, bez muke!

#1 IZABERITE KVALITETNU GARDEROBU ZA PRVI DAN ŠKOLE

Prva stavka se najpre odnosi na kvalitetnu i izdržljivu dečiju garderobu, koja treba da bude dovoljno udobna dok deca sede na časovima, ali i podjednako praktična prilikom igranja na velikom odmoru.

U skladu sa tim, garderoba izrađena od ariljskog pamuka je bespogovorno najbolja solucija za vaše mališane i to iz sledećeg razloga – pamuk je prirodan materijal, koji je dovoljno nežan prema osetljivoj dečijoj koži, ali i adekvatno prozračan kako bi joj omogućio da “diše”.

Stoga je odeća satkana od prirodnih materijala idealna, jer pruža maksimalnu ugodnost i komfor tokom celodnevnog nošenja, a ujedno je i znatno izdržljivija od sintetičkih tkanina.

Psiholozi preporučuju da se u početku odlučite za pastelne nijanse, koje nisu upadljive i nametljive, jer su mnoga deca vrlo stidljiva tokom prvih školskih dana, a jarki tonovi bi samo preusmerili pažnju na njih.

Adaptacija može biti vrlo dugotrajan proces, usled činjenice da je iznenadna separacija od roditelja jedan od najčešćih dečijih strahova –  zbog toga je postepeno prilagođavanje ključno kako bi se vaš mališan osećao sigurno i prijatno, čak i kada zakorači van poznate teritorije.

Takođe, ono što je podjednako važno ( a potencijalno i ključno) za celokupan izbor odeće i obuće jeste da uključite mišljenje vašeg mališana prilikom selekcije – postavite mu pitanja koja se odnose na samu boju i dezen garderobe, doznajte da li možda želi majicu sa aplikacijom njegovog omiljenog junaka i istražite kakav kroj mu najviše godi.

Odeća predstavlja i jedan vid refleksije, omogućava nam da ispoljimo neke naše karakterne crte i lične osobine, a kako je ovaj period fundamentalan u životu vaših mališana, dodelite mu autonomiju prilikom biranja sopstvene garderobe.

Upravo ćete na ovaj način moći pažljivije da oslušnete detetove preferencije, ali ćete ujedno i naučiti vašeg mališana da se konkretnije i razgovetnije izrazi povodom svojih afiniteta i želja.

#2 KOJU OPREMU TREBA OBEZBEDITI DETETU U PRVIM ŠKOLSKIM DANIMA?

Naredna stavka se odnosi na svu neophodnu opremu koju je potrebno pribaviti pre famoznog prvog septembra. Konkretna priprema će, naravno, direktno zavisiti od izabrane institucije, međutim neke univerzalne stavke uključuje sledeće potrepštine:

Školski ranac – ključno je da je udoban i dovoljno velik kako bi se u njega smestila sva literatura. Kako same knjige mogu biti vrlo teške za naše polaznike, preporučuje se da nabavite ranac sa točkićima koji se može gurati kao kofer.

Pernica sa više pregrada – ona treba da sadrži neophodni pribor, odnosno gumicu, olovku, rezač, osnovne bojice i flomastere, lenjir i rezervni pribor.

Likovni pribor – uključuje blok A4 i A5 formata, vodene boje i tempere, 3 četkice različitih veličina, paletu za mešanje boja, glinu i plastelin.

Koferčić za užinu – adekvatna i nutritivno bogata ishrana je ključna u ovoj etapi života, te se savetuje da pribavite pribor i posude za jelo kako bi vaš mališan mogao da uživa u kuvanim jelima svaki dan.

Knjige za školu – pre početka školske godine, raspitajte se o obaveznoj literaturi.

Sveske na kvadratiće i uske i široke linije.

#3 PSIHOLOŠKA I EDUKATIVNA PRIPREMA ZA POLAZAK U ŠKOLU

Škola ne treba da izaziva strah kod dece, već treba da bude njihovo utočište, a kako vaš mališan ne bi razvio anksioznost i strah od svojih vršnjaka i novih životnih izazova – temeljan i interpretativan razgovor sa roditeljima je ključan.

Psihološka i emotivna priprema se odnosi na činjenicu da je vaša roditeljska dužnost da pomognete detetu da razvije pozitivan stav prema obrazovnoj ustanovi. Ovo se realizuje uz pomoć otvorenog razgovora sa vašim mališanom u kome ćete razbiti sve moguće predrasude.

Edukativna priprema se odnosi na sve ono što dete treba da zna pre polaska u školu. Postepeno usvajanje radnih navika će pomoći vašim mališanima da se lakše snađu u novom okruženju. Stručnjaci savetuju da kroz igru pređete neke od osnovnih pojmova iz matematike, prirode i društva, kao i iz srpskog jezika.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio poučan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija pomoću kojih se možete efikasnije i lakše organizovati pre početka prvog školskog časa u godini – Srećno!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here