Home Zanimljivosti ŠETNJA KROZ SELO BEZ PUTEVA

ŠETNJA KROZ SELO BEZ PUTEVA

101
0

Githorn je malo selo u Holandiji, ljudi u njemu umesto automobila koriste čamce i „voze se“ kanalima, a u neki prilikama voze i bicikle preko nekih od 180 mostova. Ono je još poznato i kao„Venecija severa“ ili „Venecija Holandije“.

Githorn, osnovale su ga izbeglice sa Mediterana oko 1230. godine je prelepo mesto, koje je uspelo da sačuva lepotu i šarm holandskog sela 18 veka. U starom delu grada nema puteva, već se sve odvija preko vodenih kanala. Kanali kroz selo prolaze u dužini od 7,5 kilometar, a njihova dubina je samo jedan metar. Oni su kopani kako bi se prevozio treset i građevinski materijali za zidanje kuća. Kako je to močvarno područje, nakon kopanja su se pojavile i mnogobrojne bare, plitka jezera i ostrva na kojima sada živi oko 2.600 ljudi.

Brojne su aktivnosti koje se mogu obavljati u ovom selu, od vožnje brodom, kanuom ili kajakom do posete muzeja, klizanja ili jednostavno šetnji. Posetioci mogu da se provozaju brodićem organizovanom turom ili sami da iznajme svoj čamac i uživaju u krajoliku koji krasi divna priroda, stare kuće sa trščanim krovovima i prelepim baštama.

U Githornu, takođe, postoje razni muzeji u kojima se može saznati o životu i radu u poslednjih sto godina, ali se mogu videti i stari automobili, klizaljke, bicikle i grnčarija. Organizuju se i različite umetničke galerije. Zima, u ovom selu, je idealan period za klizanje na ledu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here