Home Predstavljamo LAZAREVA SUBOTA ILI VRBICA

LAZAREVA SUBOTA ILI VRBICA

1181
0
Srpska pravoslavna crkva  i vernici slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik – Uskrs
Lazareva subota se u hrišćanstvu slavi jer se smatra da je na taj dan Isus vaskrsao Lazara iz mrtvih  i zato Crkva taj praznik računa kao najveće čudo koje je Hrist učinio.
Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji kod pravoslavnih vernika pada nedelju dana pred Uskrs. Na  taj dan   običaj je da se nose grančice vrbe, a deca oko vrata nose malo zvonce,  to  simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.
Vrbu obično u crkvu nose deca u subotu popodne i ostaviljaju da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.  Na taj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Ovim cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem. S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, vlada mišljenje  da nije dobro na taj dan igrati i pevati.
Cveti se slave u nedelju pred Uskrs, šeste nedelje velikog posta i tako se obeležava ulazak Hristov u Jerusalim. Smatra se da je Hristos krenuo iz sela Vitanije i da je došavši pred Jerusalim zastao. Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara i mnogi su izašli da ga dočekaju sa palminim grančicama i cvećem, uzvikujući: „Osana (Spasi) vo višnjih“    Osana na visini, blagosloven si ti koji posedujes velike milosti; smiluj se na nas. Amin.
U hrišćanskim knjigama opisano je da je na Cveti Hristos na magarcu ujahao u Jerusalim. Veruje se da je imao isceliteljsku moć i da je mnogim ljudima izlečio bolesti i rane.
Nedelja koja predstoji Uskrsu naziva se Cvetna nedelja.
 Vrbica – Mošo Odalović
 U ime Sunca, neba i ptica,
krenula vrba, stigla Vrbica!
Deca, k`o biljke istoga dana
i olistana i ocvetana!
 
Da sve nam krene kao iz vode,
imanja naša da se plode!
Iz zrna grm, iz grma češljugar,
pšenica pokrila jesenju ugar.
I cveta voće i pčela zuji,
a u kolevci paji-buji.
Detence, medence, dušica mila;
vrbo, VRBICE, jačaj mu krila!!! 

 

POČETNO MATEMATIČKO OBRAZOVANJE...

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here