Home Zanimljivosti KUPOVINA DINOSAURUSA

KUPOVINA DINOSAURUSA

52
0

Skelet tiranosaurusa reksa je pre dve godine prodat po astronomskoj ceni od skoro 32 miliona dolara, što je rekord za fosil.

67 miliona godina star dinosaurus, pod nadimkom Sten, jedan je od najvećih i najkompletnijih skeleta T. reksa ikada pronađenih. Stan je visok 4 i dugačak skoro 12 metara.

Ogroman fosil prodat je na aukciji anonimnom ponuđaču — i to zabrinjava mnoge naučnike. Njihova briga je da će praistorijski primerak sleteti u privatnu kolekciju i biti izgubljen za nauku.

Sten je dobio ime po paleontologu amateru koji je pronašao deo skeleta u Južnoj Dakoti 1987. Do nedavno, dinosaurus je bio izložen na Institutu za geološka istraživanja Blek Hils u Južnoj Dakoti, gde su ga godinama proučavali stručnjaci iz celog sveta.

Istraživanje skeleta T. reka otkrilo je važne uvide o vrsti, uključujući način na koji su se životinje kretale i snagu njihovih ujeda.

Istraživači strahuju da će Stanov novi vlasnik držati fosil u privatnoj kolekciji gde naučnicima možda neće biti dozvoljeno da ga proučavaju (i gde bi javnost mogla biti sprečena da ga pogleda).

Stručnjaci su takođe zabrinuti da ako privatni kolekcionari nastave da povećavaju cene fosila, muzeji neće moći da priušte da ih kupe.

Ostaci dinosaurusa, prodati u Njujorku prebačeni su u glavni grad UJEDINJENIH ARAPSKIH EEMIRATA. Skelet bi trebao da bude izložen u novom muzeju u Abu Dabiju, čije se otvaranje očekuje za tri godine. To je pre nekoliko dana objavio novinar „Nacionalne geografije” Majkl Greško.

Zvaničnici u Abu Dabiju potvrdili da je skelet poznatog dinosaurusa u glavnom gradu UAE i biće jedna od glavnih atrakcija budućeg prirodnjačko-istorijskog muzeja.

„U budućem muzeju prirode ispričaćemo priču o našem univerzumu uz pomoć nekih od najneverovatnijih primeraka poznatih ljudskoj vrsti”, rekao je Muhamed Kalifa el Mubarak, predstavnik ministarstva kulture i turizma u UAE.

U prirodnjačko-istorijskom muzeju u Abu Dabiju biće izloženi neki jedinstveni primerci sačuvani iz davne prošlosti, a prednost će imati otkrića iz zoologije, paleontologije, kao i molekularnih istraživanja.

Zvaničnici UAE najavljuju i da će se u postavci budućeg muzeja naći i fragmenti meteorita Murčinson koji je pao na našu planetu krajem šezdesetih godina prošlog veka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here