Home Poznati MALO ISTORIJE: IDI AMIN

MALO ISTORIJE: IDI AMIN

47
0
Archives New Zealand

Idi Amin je bio diktator i predsednik Ugande od 1971. do 1979. godine. Amin je stupio u britansku vojsku, u odred po imenu „Kraljevski afrički strelci“ 1946. godine, i napredovao do čina general-majora. Nalazio se na položaju komandanta vojske Ugande. Preuzeo je vlast vojnim pučem januara 1971, zbacivši sa vlasti Miltona Obotea.

Period njegove vladavine je karakterisalo kršenje ljudskih prava, politička represija, etničko čišćenje, ubistva političkih neistomišljenika i proterivanje azijata iz Ugande. Broj stradalih tokom vladavine njegovog režima je ostao nepoznat, a prema procenama organizacija za ljudska prava, taj broj se kreće od 100.000 do 500.000.

Idi Amin zvani „Dada“, je sebi dao zvaničnu titulu „Nјegova ekselencija, doživotni predsednik, hadžija i doktor, gospodar svih zveri na Zemlјi i riba u moru i poslednji kralј Škotske”.

  1. godine je objavio rat Americi. Tom prilikom je održao vatreni govor o tome kako će Vašington biti zbrisan sa lica Zemlje, a sutradan je objavio da je rat okončan i slavio pobedu.

Sjedinjene Američke Države nikada i nisu saznale „da su bile u ratu“ sa Ugandom. Četiri godine kasnije, nakon osam godina vladavine je pobegao iz zemlje prvo u Libiju, pa u Saudijsku Arabiju, gde je i ostao do kraja života 2003. godine.

OPŠIRNIJE KO JE BIO IDI AMIN? Nјegova ekselencija, doživotni predsednik, hadžija i doktor, gospodar svih zveri na zemlјi i riba u moru i poslednji kralј Škotske…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here