Home Poznati KO JE BIO IDI AMIN? Nјegova ekselencija, doživotni predsednik, hadžija i doktor,...

KO JE BIO IDI AMIN? Nјegova ekselencija, doživotni predsednik, hadžija i doktor, gospodar svih zveri na zemlјi i riba u moru i poslednji kralј Škotske…

387
0

Jedan od najvećih zlotvora, diktator Ugande poznat po svojim zverstvima Idi Amin zvani „Dada“, čija je zvanična titula bila „Nјegova ekselencija, doživotni predsednik, hadžija i doktor, gospodar svih zveri na Zemlјi i riba u moru i poslednji kralј Škotske” objavio je 1975. godine rat Americi. Tom prilikom je održao vatreni govor o tome kako će Vašington biti zbrisan sa lica Zemlje, a sutradan je objavio da je rat okončan i slavio pobedu. Sjedinjene Američke Države nikada i nisu saznale „da su bile u ratu“ sa Ugandom. Četiri godine kasnije, nakon osam godina vladavine je pobegao iz zemlje prvo u Libiju, pa u Saudijsku Arabiju, gde je i ostao do kraja života 2003.

Vlast je pučem preuzeo 1971. godine posle čega je usledilo 8 godina terora u kojem je stradalo najmanje stotinu hiljada građana Ugande.
Za brojne građane Ugande vladavina Idija Amina bila je noćna mora.
Mirno i napredno društvo porinulo je u haos i uništenje.
Brutalnost Idija Amina bila je toliko čuvena da se pričalo da glave svojih neprijatelja čuva u frižideru i ponekad ih stavlja na sto kada mu gosti dolaze na večeru.
Međutim, bivši kolonizator Ugande – Britanija je 1971. godine pozdravila svrgavanje Miltona Obotea sa vlasti.
London je verovao da će lako kontrolisati Idija Amina.
No, on je ovakvim izjavama pridobijao sledbenike širom Afrike.
„Veoma se ponosim epitetom osvajača Britanskog carstva. Smatram da sam jedini na svetu uspeo da pobedim Britance u crnom carstvu“.
No, taj korak se pokazao ekonomski pogubnim.
Zbog ovakvih izjava, Idi Amin je u inostranstvu olako shvatan i doživljavan kao lakrdijaš, iako je sa čistkama u Ugandi počeo neposredno pošto je došao na vlast.
U spisak njegovih političkih lakrdija može da se ubroji i podatak da je sam sebi dao titulu kralja Škotske, a voleo je i da se poredi sa Hitlerom.
„Ja sam crni Hitler. Hitler je bio veoma jaka ličnost koja je osvojila ceo svet – Britaniju, Ameriku, Francusku i Sovjetski Savez“.
I pored nečuvenih izjava, Idi Amin bio je daleko od lakrdijaša.
Bio je lukav i ta osobina mu je, iznad svih drugih, omogućila da se 8 godina održi na vlasti.
1972. godine desetine hiljada građana Ugande poreklom iz Azije, od kojih je veliki broj imao sopstvene firme, bile su primorane da napuste svoje domove i imovinu.
Idi Amin ih je proterao, a njihov dolazak pokazao se pogubnim po privredu Ugande.

Tokom vladavine Idija Amina, Uganda je postala zemlja u kojoj se na najbestidniji način krše ljudska prava i sprovodi politička represija. Amin se sa političkim protivnicima obračunavao na najbrutalniji mogući način, a sprovođeno je i etničko čišćenje neviđenih razmera.

U svojoj surovosti, najviše je zastranio prilikom sprovođenja smrtnih kazni koje su često obavljane u njegovom prisustvu. Mnogobrojni osuđenici su završavali život u čeljustima krokodila, na ostrvu na kojem je rado boravio.

Savremenici i svedoci tih potresnih prizora su kasnije govorili da ga je oduševljavao zvuk pucanja ljudskih kostiju prilikom ugriza krvoločnih životinja. Ipak, to nije bio kraj ludilu koje je trajalo punih osam godina.

Po sopstvenom priznanju, Idi Amin je jeo i ljudsko meso ali, kako kaže, “samo pod prinudom”. Mnogi borci za prava čoveka, verovali su da je Amin bio kanibal sa predumišljajem.

– Jeo sam ljudsko meso. Vrlo je slano, slanije i od leopardova – jednom je objasnio.

  1. godine Idi Amin je ostao bez prijatelja i saveznika kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Rešio se da napadne susednu Tanzaniju.

Trupe iz te zemlje, potpomognute građanima Ugande u izgnanstvu, krenule u protivnapad i naterale Idija Amina u egzil.
Skoro četvrt veka živeo je mirno i u izobilju u Saudijskoj Arabiji. Umro je, a da mu nikada nije suđeno za zločine, koje je počinio u Ugandi.
Džon Nagenda, savetnik aktuelnog predsednika Ugande Joverija Musevenija žali što do suđenja nikada nije došlo, ali i ističe da je dugo i mukotrpno umiranje i najzad padanje u komu Božja kazna za velikog diktatora.

https://pricesa5kontinenta.blogspot.com/p/o-knjizi.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here