Home Zanimljivosti 5 NAJJAČIH ZEMLJOTRESA SVIH VREMENA!

5 NAJJAČIH ZEMLJOTRESA SVIH VREMENA!

169
0
Pixabay License

Aljaska se tresla na 9,2 STEPENA PO RIHTERU, sravljena je sa zemljom, ali to nije bio NAJSMRTONOSNIJI POTRES! Svet je pogodio potres jači od 9,2 stepena po Rihteru – i to je moguće!

Zemljotresi definitivno spadaju u jednu od najtežih prirodnih katastrofa. Na svu sreću mi nismo u području koje se smatra aktivno trusnim. A, da li ste se zapitali kada se desio najjači zemljotres? Da krenemo redom:

  1. ZEMLJOTRES U ČILEU, 1960. GODINE

Zemljotres u Čileu iz 22. maja 1960. godine najjači je zemljotres koji se ikada dogodio na zemlji. Njegova magnituda iznosila je 9.5 stepeni po rihteru. Razaranja su bila ogromna, tako da je reljef bio neprepoznatljiv posle potresa – stvorile su se nove planine, a reke su promenile svoja korita, to dovoljno govori o jačini ovog zemljotresa koji je ostavio pustoš za sobom. Cunami visok 25 metara zahvatio je obale južnog Čilea. Pored Čilea cunami talasi pogodili su i Australiju, Havaje, Novi Zeland, Japan i Filipine. Tri dana posle zemljotresa dogodila se i erupcija jednog vulkana u Čileu.

  1. ZEMLJOTRES NA ALJASCI, 1964. GODINE

Ovaj zemljotres dogodio se 27. marta 1964. godine. Njegova magnituda bila je 9.2 stepena po rihteru. Razaranja su bila ogromna, a najviše je stradao grad Ankoraž. Zemljotres je izazvao cunami visok preko 60 metara koji je pogodio obale Aljaske, a manji cunami talasi pogodili su obalu Kanade.

  1. ZEMLJOTRES NA SUMATRI, 2004. GODINE

Zemljotres na ostrvu Sumatri u Indijskom okeanu desio se 26. decembra 2004. godine. Njegova magnituda bila je između 9.1 i 9.3 stepena po rihterovoj skali. Cunami, koji je ponegde bio visok i 30 metara, pogodio je obale Indijskog okeana, a stradala su mnoga letovališta i primorska mesta na Tajlandu, Indoneziji, Šri Lanci i Maldivima.

  1. ZEMLJOTRES NA KAMČATKI, 1952. GODINE 

Kamčatku je pogodio jak zemljotres 4. novembra 1952. godine. Njegova magnituda procenjena je na 9 stepeni po rihterovoj skali. Cunami koji je nastao tom prilikom pogodio je Čile, Aljasku i Novi Zeland.

  1. SENDAI ZEMLJOTRES, 2011. GODINE

Ovaj zemljotres pogodio je Japan 11. marta 2011. godine. Njegova magnituda iznosila je 9 stepeni po rihterovoj skali. Zbog oštećenja nuklearne elektrane Fokušima, radijacija je u tom području povećana za preko 1.000 puta, tako da je područje u krugu od 25 kilometara od elektrane evakuisano. Cunami koji je pratio ovaj zemljotres bio je visok do 30 metara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here