Home Info НА ДАНАШЊИ ДАН, 22. АВГУСТА 1936. ГОДИНЕ РОЂЕН ЈЕ ДОБРИЦА ЕРИЋ

НА ДАНАШЊИ ДАН, 22. АВГУСТА 1936. ГОДИНЕ РОЂЕН ЈЕ ДОБРИЦА ЕРИЋ

36
0

Добрица Ерић је рођен у Доњој Црнући , поред Горњег Милановца. Родитељи Милош и Радмила били су пољопривредници. Завршио је четири разреда основне школе у селу Враћевшници.

Аутор је више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма, преко 40 књига за децу. Заслужни је уметник града Београда. Прву збирку песама објавио 1959. године, а касније још више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница итд. Дела су му продата у тиражу од милион примерака. Доста их је преведено на стране језике. Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности.

Био је уредник часописа Расковник (са Драгишом Витошевићем), Полетарац Душка Радовића, главни уредник Издавачке куће Нолит.

Био је домаћин Драгачевског сабора у Гучи 2013. године.

Преминуо је у 29. марта 2019. године, у 83. години, у Београду. Сахрањен је у родном месту, на сеоском гробљу у Доњој Црнући.

Рекао је:

„Ја сам увек ишао помало у раскораку са стварношћу, а поготову данас. И песме су сада у новом веку, као и лепота уметности уопште, у раскораку са здравим разумом и у дослуху са невременом, па се све чешће питам да ли се вреди још борити лепим речима и мислима за место под немилосрдним сунцем, које нас такође не гледа и не милује онако често и нежно као у детињству. Сад су у моди неке туђе речи и сунца, чији смисао, или пре бесмисао, ја не разумем и не прихватам, чак и по цену потпуне изопштености и самоће која је преурањена чак и за моје године.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here