Home Svet oko nas DA LI VOLITE ZEČEVE?

DA LI VOLITE ZEČEVE?

128
0
Pixabay License

Neko voli pse, neko mačke, ptice, a neki hrčka. A  da li ste pomislili da vam kućni ljubimac bude zec? Neko će, možda, reći, kako zec kao kućni ljubimac?

Kada jednom nabavite malog kunića shvatićete, sigurno ćete se zaljubiti u ta mala mekana i ušata stvorenja.

Postoji mnogo vrsta zečeva – patuljasti, orijaši, ovnoliki – koji su naziv dobili po spuštenim ušima; dugodlaki, kratkodlaki… Javljaju se u različitim kombinacijama boja.

Evropski zečevi vode poreklo iz jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani (prvi zabeleženi dokument o tome potiče iz 36. Godine pre nove ere), koji su ih i proširili po celoj Evropi. Potiču sa Pirinejskog poluostrva. Danas žive na svim kontinentima, osim Antarktika.

Ženka nosi svoje mlade 28-31 dana. Može ih imati do 8 komada u jednom okotu. Mama pravi gnezdo za svoju mlade od vlati suve trave i dlake koje čupa sa svog trbuha. Mleko zečice je bogatije od svih domaćih životinja. Sadrži 13-15% proteina, 12% masti i 2% šećera. Mladunčad doji do tri nedelje, a pubertet traje od tri do pet meseci.

Mladunčad se rađaju potpuno gola i slepa, udvostruče svoju težinu već za nedelju dana života. Ljudskoj deci je za to potrebno šest meseci. Zečevi žive između 8-12 godina, iako su poznati slučajevi zečeva koji su doživeli i 18 godina.

Najaktivniji su u zoru i sumrak.

A da li ste znali da uplašeni zec može skočiti čak 4,5 – 6 metara u dalj u jednom skoku. Građa tela im omogućava  nagle promene smerova pri trku, kao i postizanje velikih brzina čak preko 70 kilometara na čas.

Najpoznatiji zec na svetu je sigurno Duško Dugouško, naš junak iz crtanog filma.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here