Home Bajke i priče ZLO PRIVLAČI ZLO – Poučna priča

ZLO PRIVLAČI ZLO – Poučna priča

271
0

Bio jedan kralj koji je bio toliko okrutan i nepravedan da su svi njegovi podanici željno iščekivali njegovu smrt ili barem svrgavanje sa prestola. Međutim jednoga dana on ih je sve iznenadio objavivši da okreće novi list u svome životu. “Nema više surovosti, nema više nepravde”, obećao je i držao se svoje reči. Od toga dana on je u celom kraljevstvu bio poznat pod nadimkom, “Plemeniti gospodar.”
Meseci su prošli nakon njegove transformacije i jednoga dana jedan od
njegovih upravnika skupio je dovoljno hrabrosti da ga upita:

”Gospodaru, šta vam se desilo toliko važno da se tako iznenada promenite?”

Kralj mu je odgovorio:

“Dok sam jednoga jutra jahao kroz moju šumu, video sam da jedan od mojih pasa juri lisicu. Lisica je uspela da se domogne svoje jazbine, ali ju je ipak pas uspeo da ujede za zadnju nogu i tako je rani i ostavi ubogu za celi život. Kasnije sam odjahao u selo i video kako taj isti pas laje na nekog čoveka. Čovek bez razmišljanja uze
poveći kamen, baci ga na psa i slomi mu nogu. Čovek od straha poče užurbano da trči putem i tu naleti na konja koji ga pregazi i smrska mu koleno. Konj pak nastavi mahnito da trči, ali pade u neku rupu koju nije video i slomi obe noge. Svedočeći svim tim događajima, pomislio sam: ”Zlo privlači zlo. I ako i ja nastavim da činim zlo, sigurno će se i meni nešto loše desiti. Tako da sam odlučio da se promenim.”
Njegov upravnik izađe napolje uveren da je konačno došlo vreme da se kralj zbaci sa prestola.
Zaokupljen mislima nije ni primetio stepenice ispred sebe. Pade i slomi vrat.

Arapska priča

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here