Home Svaštara U VRTIĆU SAVETUJU RODITELJIMA DA TRAŽE PRISTANAK DECE ZA MENJANJE PELENA

U VRTIĆU SAVETUJU RODITELJIMA DA TRAŽE PRISTANAK DECE ZA MENJANJE PELENA

938
0

Besni roditelji su kritikovali su vrtić koji kaže da treba da traže pristanak svoje dece pre nego što im promene pelene.

Objava na web stranici “Only About Children”, australijskog pružaoca usluga ranog obrazovanja, nudi savete o tome kako „deci s poštovanjem promeniti pelene“. Tvrde da promena pelena može biti „važna prilika za učenje i izgradnju odnosa“, izveštava News.co.uk.

Takođe, napominju da je potrebno pričekati da dete prestane s igrom pre početka menjanja pelena.

„Je li svet potpuno poludeo“, upitao je jedan roditelj komentarišući savete.

„Iskreno sam mislila da je dovoljan znak da dete plače i vrišti i da je to jedini pristanak koji trebam da mu promenim pelenu“, dodaje drugi.

Mnogi su predlog nazvali glupim i patetičnim.

„Detetu biste trebali dati autonomiju i upitati ga: ‘Da li želiš sam da odšetaš do stolića za presvlačenje ili da te nosim?’ U slučaju beba, trebate se zapitati kako želite da vam se promeni pelena“, savetuju.

Osim toga, roditeljima se predlaže da pelene menjaju polako, nežno i s punom pažnjom. Starije dete se može zamoliti da samo skine pelenu ili da se obriše. Tako roditelji podstiču dečiju nezavisnost.

Voditeljica edukacije u “Only About Children” Anđela Ngavain pojasnila je da je reč o metodi RIE, koja uključuje „tretiranje dojenčadi i dece kao jedinstvenog čoveka, a ne kao predmeta“ te „podsticanje dece da od najranijeg doba postanu aktivni učesnici, a ne pasivni primaoci“.

https://www.index.hr/mame/clanak/u-vrticu-savjetuju-roditeljima-da-traze-pristanak-djece-za-mijenjanje-pelene/2287899.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here