Home Zanimljivosti ZAŠTO BAKE U SRBIJI NOSE MARAME?

ZAŠTO BAKE U SRBIJI NOSE MARAME?

109
0
Pixabay License

Bezbroj starijih žena širom regiona iz kuće neće izaći bez marame na glavi. Vreme prolazi, ljudi, moda i običaji se menjaju, samo jedna stvar ostaje nepromenjiva – bake obožavaju da nose marame na glavi! I to ne samo u Srbiji, već širom regiona, pa i u svetu.

MARAMA I CRKVA

Ne tako davno, žene u crkvi imale su pokrivenu glavu, naročito u periodu posle udaje. I dan-danas naše bake ne žele napustiti kuću bez umotane kose. Udate žene su vekovima menjale stil oblačenja nakon udaje, a odećom su se pokrivali laktovi, kolena i kosa. Žena je na taj način čuvala svetost braka van kuće. Samo su muževi imali tu privilegiju da ih gledaju bez marame. Svojom odećom davale su do znanja da su udate.

U Rusiji je nezamislivo da žena uđe sa nepokrivenom glavom u crkvu, a marame se stavljaju čak i malim devojčicama. Ipak, kod nas to nije slučaj.

„Kod nas se svaka pomisao poslušnosti i pokornosti automatski smatra ponižavajućom, čak se ni od dece ne traži da slušaju roditelje. Ljudi olako prelaze preko činjenice da je poslušnost anđeoska vrlina i da u našim manastirima mladi monasi i monahinje godinama vežbaju poslušnost kao vrhunac Hrišćanske vrline“, rekao je za portal „Alo“ otac Jova.

Patrijarh Pavle je napisao knjigu u kojoj iznosi neka neočekivana zapažanja. Na primer, žene su na svim pravoslavnim ikonama pokrivene, a crkva ženu proslavlja kao najvećeg sveca u liku Majke Božije.

POJAVA FEMINIZMA

Kada su na snagu stupila feministička shvatanja, ovakva vrsta ponašanja je u zapadnoj kulturi protumačena kao zarobljavanje i sputavanje žene. Oblačile su se drugačije, nosile su pantalone, skraćivale suknje, a brushaltere su javno spaljivale.

PRAKTIČNA MARAMA

S druge strane, mnoge žene su došle do zaključka da njihova lica više sijaju nakon pokrivanja kose, i da se tada akcenat stavlja na njihove reči.

Ipak, činjenica je da mnoge obrazovane žene i dalje nose svoje marame i smatraju ih privilegijom, a ne represijom.

Maramama se pokrivala kosa, u njih su se uvijala deca, uz pomoć marama su se bebe nosile na leđima, u marame se zavijao hleb, njima se brisao znoj.

Ostaje činjenica da marama ima veliki značaj i da je daleko veća konotacija od pukog modnog detalja.

https://www.magazin.novosti.rs/sr/zanimljivosti/vesti/vest/iznenadice-vas-odgovor-zasto-bake-u-srbiji-nose-marame/1446977?fbclid=IwAR1qVqIasqSsNP0OQXCJf0ohSf_icNEaywuMzm9lgPGBa1wHiKqvi3_2Hq4

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here