Home Svaštara ZANIMLJIVE IGRE NAPOLJU ZA DECU I MAJKE

ZANIMLJIVE IGRE NAPOLJU ZA DECU I MAJKE

692
0
https://www.pexels.com/photo/children-s-team-building-on-green-grassland-296301/

U današnje vreme, deca sve više vremena provode uz ekrane od ranog uzrasta. Roditelji često moraju da rade i po dva posla, kako bi mogli svojoj deci i porodici priuštiti sve što im je neophodno, a kako deca zahtevaju da im se posveti vreme i pažnja, to se zamenjuje upravo pomoću tih ekrana.

Mi ćemo vam predstaviti neke zanimljive igre koje možete da igrate napolju sa vašom decu i da skrenete poglede sa ekrana, kako vi tako i dete.

Zato majke, obucite se udobno kako biste mogli mnogo da se krećete, neku laganu trenerku ili pamučne ženske helanke i trk napolje da se igrate! U nastavku teksta donosimo vam informacije o tome koje su prednosti zajedničke igre sa decom i predloge najpopularnijih igara!

PREDNOSTI ZAJEDNIČKE IGRE

Zajednička igra može da pomogne i deci i roditeljima. Provešćete kvalitetno vreme zajedno, na svežem vazduhu, roditelji i dete će se zbližiti, a dete može da se razvija i uči. Njima je u periodu razvoja potrebna igra napolju, u prirodu i parku.

Ukoliko je leto i lepo vreme, vaše dete će dobiti vitamin D koji ima značajnu ulogu u razvoju organizma i imunog sistema, naravno, uz prethodno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom i izbegavanje odlaska napolje po najvećim vrućinama.

Takođe, pored fizičke aktivnosti koja je odlična za vaše dete, igre napolju pomažu u razvoju egzekutivnih funkcija koje pomažu u planiranju, rešavanju problema, postavljanju prioriteta i razvijanju mašte i podsticanje na razmišljanje i praćenje situacija.

https://www.pexels.com/photo/boy-holding-dandelion-blowing-near-green-grass-field-1416819/

A igre na otvorenom, kao na primer u parku gde se nalaze i druga deca pomažu u socijalizaciji deteta, na šta je bitno obratiti pažnju u ranom uzrastu jer dete na taj način uči kako da sklapa prijateljstva, upozna nove drugare i kako da se ponaša prema drugoj deci.

U nastavku ćemo ostaviti predloge za nekoliko zanimljiv igri u kojima će uživati vaše dete, a i vi, jer ćete se prisetiti vašeg detinjstva i zbližićete se dodatno sa vašim detetom.

#1 ŽMURKE

Ovo je jedna od najstarijih i najpoznatijih igara, koju igraju deca širom sveta. Ova igra može da se igra i unutra, ali lepše i zanimljivije je igrati se napolju i sakriti iza drveta ili žbunja. Ovo može da bude igra za celu porodicu, a možete da igrati i samo vi sa vašim detetom.

#2 ŠKOLICA

Za ovu igru vam je potrebna kreda pomoću koje ćete na betonu nacrtati 10 polja i u njih napisati brojeve od 1 do 10. Pored krede i betonske površine, potreban vam je i jedan kamen. Kada se baci kamenčić, skakuće se na jednoj nozi kada je jedno polje, a sa raširenim nogama kada su polja jedna do drugog. Na onom polju na kom je kamenčić je potrebno sagnuti se i uzeti kamenčić i vratiti se na start.

#3 ČORAVA BAKA

Ovo je još jedna klasična igra za koju vam je potrebna samo marama. Onom detetu koje je “ćorava baka” se veže preko očiju marama, zatim se okrene oko svoje ose i kreće u potragu za vama. Za ovu je igru je bolje da ima više igrača, jer koga pronađe, potrebno je i da pogodi ko je to. Verujemo da će ovo biti zabavno vašem detetu.

#4 POLIGON

Možete napraviti poligon za takmičenje na kom će se nalaziti razne prepreke. S obzirom da ste u prirodi, poligon može da se sastoji od raznovrsni nivoa sa različitim rekvizitima koje imate oko osobe.

Ukoliko ste u svom dvorištu mogu da posluže stare gume od automobila preko kojih je potrebno preći trkom, velika kartonska kutija kroz koju se provlači, možete razvući kanap između dva drveta koja se trebaju preskočiti, a na kraju poligona možete da stavite prazne limenke ili plastične flaše koje je potrebno pogoditi lopticom i oboriti.

Mogućnosti su beskonačne, samo pustite mašti na volju i ulepšajte dan sebi i vašim mališanu ili mališanima.

#5 SKROVIŠTE

Skrovište može biti bilo šta što dete izabere. Može da bude sagrađeno od bilo kog materijala ili više njih. Stari jastuci, ćebad, stolice, kartonske kutije i slično. Sve zavisi da li se igrate u vašem dvorištu ili negde u prirodi.

Pomozite mu da napravi svoje skrovište i pitajte ga da li ono ima ime, kakva su pravila i ko sve sme da ulazi u njega. Na taj način komunicirate sa detetom i “terate” ga da radi na svojoj mašti.

U skrovištu može svašta da se radi, možete da sednete u njemu i da čitate knjige, pričate priče ili prosto da se igrate sa omiljenim igračkama vašeg deteta. A nakon igre ili u toku, možete i da pojedete užinu u vašem skrovištu. Pustite decu da maštaju i da budu kreativni a vi budite gost u njihovom skrovištu.

Kada su u pitanju dečije igre i dečija mašta, mogućnosti su stvarno beskonačne. Probajte i da se setite neke igre koju ste igrali vi kad ste bili mali. Vaši mališani će vam biti zahvalni za ovo provedeno vreme sa njima i uticaće na vaš odnos tokom njihovog odrastanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here