Home Svaštara PRIČANJE PRIČA ILI ČITANJE U RANIM FAZAMA ŽIVOTA ITEKAKO UTIČE NA BOLJE...

PRIČANJE PRIČA ILI ČITANJE U RANIM FAZAMA ŽIVOTA ITEKAKO UTIČE NA BOLJE REZULTATE U OBRAZOVANJU

88
0
Pixabay License

Čitanje deci ima enorman uticaj na njihov akademski uspeh i roditelji bi trebali da im čitaju već od rođenja, ističu stručnjaci s američke Akademije pedijatara.

Pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života zaista može biti predskazatelj koliko će deca biti napredna u vrtiću, predškolskom dobu, u školi, a i u kasnijem obrazovanju, piše Daily Mail.

– To ne znači da učite dvomesečno dete da čita – ističe dr. Danete Glasi.

Pevanje, igranje, pričanje i slaganje rima su među aktivnostima koji promovišu ranu pismenost. Što dete bude starije možete mu više čitati priče, slikovnice, pokazivati sličice prikladne njegovim godinama.

Većina pedijatara se slaže da gadžete i današnju modernu tehnologiju treba skloniti od male dece, pogotovo do njihove druge godine jer to drastično utiče na njihov rečnik.

Jedan od razloga je što tada roditelji s njima manje razgovaraju, kao i kada je uključen televizor, a deca dokazano najviše reči uče od svojih roditelja.

Piše Jelena Kramar

https://www.24sata.hr/lifestyle/pricanje-prica-ili-citanje-u-ranim-fazama-zivota-itekako-utjece-na-bolje-rezultate-u-obrazovanju-819723

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here