Home Zanimljivosti ZANIMLJIVE ČINJENICE O GUSARIMA

ZANIMLJIVE ČINJENICE O GUSARIMA

1411
0

Gusari su jednom prilikom zarobili Gaj Julije Cezara i držali ga kao taoca 38 dana. Za njega su tražili otkupninu od 20 talenata zlata (talent je bila tadašnja merna jedinica), a on im se nasmejao i rekao da očigledno ne znaju ko je on, te ih posavetovao da zatraže 50 talenata. Kasnije je naredio da se svi gusari budu pronađeni i razapeti.

Većina stvari koje danas znamo o gusarima dolaze iz knjige “Opšta istorija pljački i ubistava najzloglasnijih gusara” koju je 1724. godine napisao i objavio Kapetan Čarls Džonson u Engleskoj. S obzirom da je ovo bio pseudonim, pravi autor nikada nije otkriven.

Priče o gusarima koji zakopavaju zlato su ipak samo mitovi. Doduše, samo mali broj njih je to i učinio, kao na primjer Kapetan Villijam Kid, koji je na taj način pokušao da sakriju svoju gusarsku prošlost i vrati se u Njujork.

Gusari su imali jako kratke karijere. Čak i najpoznatiji na svetu, poput Crnobradog ili Bartolomeja Robertsa, uspešno su gospodarili morem samo par godina. Roberts, čija se karijera smatrala dugačkom i uspešnom –  trajala je samo tri godine.

Gusarske zastave nisu uvek bile crne sa lobanjom i prekrštenim kostima. Na primer, na zastavi Crnobradog je bio celi kostur i srce koje krvari.

Gusari su retko otimali “blago” (zlato, dragulje..). Većina plena je bila hrana, voda, alkohol, oružje, odeća i ljudi.

 

Samo su dva gusara poznata sa drvenim nogama, i to čak se ni oni ne smatraju ‘pravim’ gusarima (Fransoa Le Klerk, poznat kao Džambe de Bos i Kornelije Kornelisun Džol).

Karibi su bili idealno mesto za gusare: tu je bilo malo ili nimalo zakona, bilo je dosta nenaseljenih ostrva za skrovišta, a mnogi trgovački brodovi su prolazili tom regijom. Ali gusari “zlatnog doba” nisu delovali samo tu. Mnogi su prešli okean i organizovali napade na zapadnoj obali Afrike. Drugi su plovili sve do Indijskog okeana kako bi pljačkali brodove u blizini južne Azije.

 

Iako se rietko dešavalo, ali i žene su bile gusari. Najpoznatiji primeri su Ana Boni i Meri Rid. One su se oblačile kao muškarci, a navodno su se borile takođe dobro ili bolje od muškaraca.

 

Nisu svi gusari “zlatnog doba” bili okoreli neobrazovani siromašni kriminalci. Neki od njih su došli i iz viših društvenih slojeva i bogatih porodica. Jedan od najpoznatijih primera bio je Major Sted Bonet koji je bio bogati vlasnik plantaže na Barbadosu pre nego što je opremio brod i postao gusar 1717. godine. Legenda kaže da je to učinio kako bi pobegao od svoje supruge koja mu je stalno nešto prigovarala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here