Home Svet oko nas DA LI STE ZNALI DA MOŽEMO DA PRIČAMO SA DELFINIMA ?

DA LI STE ZNALI DA MOŽEMO DA PRIČAMO SA DELFINIMA ?

549
0
Govor tela delfina pokazuje da on razume verbalnu komunikaciju ljudi, nedavno su otkrili naučnici.

Kao po pravilu, najčešće korišćene reči u govoru ljudi su i najkraće. Španski i britanski naučnici vjeruju da isti zakon važi i za komunikaciju delfina. Delfin govori mahanjem repa, pomeranjem bočnih peraja i ostalim kratkim pokretima.

Delfini imaju kompleksan jezik koji naučnici još uvek ne razumeju, ali za sada znaju da pored reakcije na zvuk, na primer pištaljke ili glasa čoveka, oni pokazuju da su razumeli poruku – naravno, pokretima svog tela. Naučnici su zaključili da ove pametne životinje mogu da usvoje više od 30 komandi (i sa njima povezana ponašanja), od kojih su neke bile veoma komplikovane. Rezultati istraživanja pokazali su da delfini, isto kao i ljudi, upotrebljavaju kodove slične rečima, koje koriste na isti način kao i mi.

U jednom drugom istraživanju tima naučnika, stručnjaci su zaključili da delfini u komunikaciji koriste slikovni jezik. Ovim naučnicima je uspela komunikacija sa delfinima pomoću jednostavnih, ali i složenih rečenica, koje su sadržale različite vrste reči (imenice, glagole…).

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here