Home Svaštara ZABAVNE AKTIVNOSTI ZA LETNJI RASPUST U KOJIMA ĆE VAŠE DETE UŽIVATI

ZABAVNE AKTIVNOSTI ZA LETNJI RASPUST U KOJIMA ĆE VAŠE DETE UŽIVATI

103
0
1. https://www.pexels.com/photo/a-father-riding-a-bicycle-with-his-child-8411888/

Letnji raspust je ove godine poranio, a sa slobodnim danima bez školskih obaveza došlo je čuveno pitanje: kako da se deca stvarno zabave? Iako su naši mali đaci željni odmora i opuštanja, mnogi od njih se po prvi put navikavaju na duge dane bez domaćih zadataka, treninga i raznih časova jezika. Kako da slobodno vreme iskoriste pametno, opuste se i pritom ne „zajauču“ kako im je dosadno?

Provedite duge letnje nedelje sa decom radeći eksperimente, zabavne uradi sam ili pečenje kolača. Organizujte spa dan, popodnevnu čajanku (uz „ice tea“) ili pica žurku. Osim toga, možete se upustiti u potragu za blagom ili pomoći deci da organizuju biciklističko ili atletsko takmičenje.

Pripremili smo listu uzbudljivih i zanimljivih aktivnosti koje mogu ulepšati raspust i deci i vama, tako da napune baterije i budu spremni za 1. septembar!

VOŽNJA BICIKLA – AVANTURA ZA CELU PORODICU

Sa letom konačno dolaze i ona slobodna popodneva za porodično pedalanje van grada. Bicikli su za decu uvek pravi izbor, pa ako vaše dete voli da vozi i ima društvo za vožnju, to je sjajno. Ipak, možete iskoristiti ovu ljubav prema točkovima da provedete (ne jedan!) uzbudljiv dan sa svojim mališanom. Pronađite staze van grada koje su bezbedne za vožnju i upustite se u pustolovinu.

Dobra ideja je da organizujete izlet u prirodi. Spakujte u ranac sve što vam je potrebno i jednostavno se odvezite zajedno. Dete će biti aktivno celog dana, a sasvim sigurno i radosno, kako zbog vožnje i zelenog okruženja, tako i zbog kvalitetno provedenog vremena sa roditeljima, bratom i/ili sestrom.

Entuzijasti mogu pomoći mališanima da organizuju biciklističku trku u školskom dvorištu ili u ulici. Pripremite diplome ili medalje za najbolje i neke poslastice za kraj takmičenja i tako podstaknite decu da budu što aktivniji tokom leta.

PORODIČNO KAMPOVANJE – U PRIRODI ILI U DVORIŠTU

Leto je idealno godišnje doba za kampovanje u prirodi. Raspitajte se gde u okolini postoje lokacije pogodne za odmor i istraživanje, pripremite svu opremu i krenite! Ako vam je „previše“ organizacije ili pak niste dovoljno smeli da spavate pod vedrim nebom daleko od kuće, možete to učiniti i u samom dvorištu. Razvucite šator, pripremite grickalice ili ako to okolnosti dopuštaju – napravite logorsku vatru ili mini roštilj da pripremite ražnjiće i kobasice.

Deca će se oduševiti idejom da spavaju vani, a u slučaju da postane hladno ili vas iznenadi kiša, uvek ih možete preneti u njihov krevet.

https://www.pexels.com/photo/apple-book-break-child-261889/

PEČENJE KOLAČA ILI PRAVLJENJE SLADOLEDA

Neka deca mogu da budu zaokupljena jednostavnim projektom pečenja i pravljenja poslastica. Kada je napolju previše vruće za igru, napravite plan za zabavu u kuhinji. Potražite u svojoj knjizi recepata neki koji je prilagođen dečjem uzrastu. Primera radi, priprema mafina ili pločica sa borovnicama i malinama je jednostavna, a ne oduzima mnogo vremena (sveukupno trebaće vam manje od sat vremena za pravljenje i pečenje).

https://www.pexels.com/photo/children-putting-cream-on-cinnamon-rolls-4784020/

Ako vam je pretoplo da uključujete rernu, uvek možete predložiti mališanima da naprave voćnu salatu ili sladoled. Donesite sezonsko voće, dobro ga operite i pitajte svoju decu da li im treba pomoć oko sečenja i serviranja. Pripremite i neki preliv od čokolade ili voća za dodatni ukus i dekoraciju. Za domaći sladoled će im verovatno trebati asistencija roditelja, a možete organizovati ovu kulinarsku avanturu i tako da deca budu vaši pomoćnici. Na kraju, jedno je izvesno, cela će porodica uživati u vašim kreacijama iz kuhinje.

BOJENJE KAMENČIĆA I GRANČICA

Oslikavanje kamenja možda deluje kao čudna ideja, ali zapravo može biti celodnevna dečija zabava. Predložite mališanima da krenu u potragu za ravnim i glatkim kamenjem u dvorištu/ulici ili ih podstaknite da ih sakupljaju na svakom izletu kad se odvezete biciklom van grada. Potom napravite malu umetničku radionicu u dvorištu. Postavite im stočić i stoličice, pripremite tempera boje i četkice i ostavite ih da se igraju. Kreativnost i dečija mašta mogu učiniti čuda i pretvoriti obične bele oblutke u preslatke šarene bubamare, sunca i duge.

PRSKANJE VODOM I UŽIVANJE U BAZENU

Ništa neće pokrenuti decu u lenjim letnjim danima kao prskanje hladnom vodom. Bez obzira da li ćete im kupiti jeftine vodene puške ili uključiti crevo ili prskalicu u bašti, ova aktivnost bi trebalo da usreći svako dete bez obzira na uzrast. Napravite „vodenu borbu“ u kojoj su deca protiv odraslih ili se povucite iz igre i prepustite mališanima rat sa prskanjem. Dodajte ovoj zabavi i veliki bazen u dvorištu i uživajte u celodnevnom smehu mališana.

https://www.pexels.com/photo/children-having-fun-on-pool-8887564/

POTRAGA ZA BLAGOM – NEZABORAVNA PUSTOLOVINA

Bez obzira da li traže igračku, neke lažne zlatnike ili samo komade isečenog papira, možda ćete biti iznenađeni koliko se deca brzo kreću i snalaze kada se igraju potrage za blagom. Sakrijte neku „dragocenost“ u bašti ili u stanu i nacrtajte mapu po ugledu na one iz filmova o piratima. Možete crtati na braon papiru za pakovanje ili iskoristiti beo papir i prebojiti ga sa malo čaja kako biste postigli autentičan izgled. Traženje blaga je odlična igra za braću i sestre, ali i za dete koje se igra samo. Nagrade osmislite u skladu sa afinitetima deteta – da li će to biti nalepnice, sličice za album, značke, lažni nakit ili jednostavno čast, sasvim je svejedno. Sigurno je da će mališani provesti dobar deo dana u ovoj istraživačkoj igri.

SPA DAN ILI OPUŠTANJE „NA PLAŽI“

Svima nam je potreban predah i nikad nije previše rano da naučimo decu da je važno opustiti se i brinuti o sebi. Letnji raspust je zapravo sjajna prilika da se i roditelji opuste kraj dece bez konstantnog razmišljanja o poslu ili domaćim zadacima i lekcijama. Napravite malu spa oazu u kupatilu, topla kupka i masaža uz opuštajuću muziku može biti sjajan način da se vaše dete potpuno relaksira.

Možete od dvorišta napraviti ličnu „plažu“. Postavite ležaljke, razvucite peškire nedaleko od bazena i osunčajte se zajedno sa svojim mališanima. Umesto telefona uzmite knjigu za čitanje i možda će i vaše dete slediti taj primer i čitati omiljeni strip ili lektiru za sledeći razred. Za potpuni ugođaj, zasladite se voćnom salatom ili domaćim sladoledom koje ste prethodno napravili zajedno.

Na kraju, koliko god se činilo da dugo traje, letnji raspust mališanima uvek „proleti“. Neka to uz vašu pomoć ovog leta bude što zabavniji i uzbudljiviji let!

Srbijanka Stanković

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here