Home Svaštara KAKO SPREČITI DETE DA IZGUBI RADNE NAVIKE TOKOM LETNJEG RASPUSTA?

KAKO SPREČITI DETE DA IZGUBI RADNE NAVIKE TOKOM LETNJEG RASPUSTA?

37
0
Pixabay License

Letnji raspust je počeo i napokon je došlo vreme da vaši najmlađi ukućani odmore i da se opuste u krugu porodice i svojih prijatelja. Sigurni smo da se i vi radujete što ćete više vremena provoditi sa decom, ali ujedno i strahujete da nećete moći da iskontrolišete njihove navike. Cilj je da se deca opuste i odmore ali i nastave sa zdravim navikama kao što je raniji odlazak u krevet, fizička aktivnost, treninzi i druge aktivnosti koje su im prijale tokom cele godine.

U narednim redovima predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše dete održite radne navike!

INSISTIRAJTE NA PORODIČNOM DORUČKU

Doručak je zaista najvažniji obrok u toku dana, posebno je važan za decu koja su tokom raspusta fizički aktivna po visokim temperaturama. Većina roditelja se plaši da neće imati uvid u to kako dete provodi poslepodnevne časove, da će preskakati obroke i po vrelim temperaturama ugroziti svoje zdravlje i oslabiti imunitet. Ovo nije daleko od istine, stvara vam dodatan stres dok ste na poslu i koliko god pričali deci da su obroci važni nemate potpunu kontrolu.

Zato je trik u zajedničkom doručku, dete može da ustane u jutarnjim časovima i prilagodi se vašem radnom vremenu a zatim se ponovo povuče u sobu da odmara dokle god želi. Važno je da doručak bude kvalitetan kako bi se zadržao jak imunitet, pritom ćete vi biti sigurniji kada odete na posao i nećete razmišljati o tome da li će se detetu slošiti jer se igralo u dvorištu ili obližnjem igralištu u prepodnevnim časovima.

PODELITE KUĆNE POSLOVE

Kako bi održali radne navike kod deteta ali i razvijali osećaj odgovornosti sprečavajući dete da se ulenji tokom letnjeg raspusta, dogovorite se sa ukućanima i podelite kućne poslove. Kućni poslovi uključuju sve ono što vi inače obavljate, od pranja sudova, veša do ribanja podova i prozora. Podelite aktivnosti međusobno i sastavite spisak obaveza za koje je dete odgovorno određenim danima. Deca će se osećati korisno nakon nekoliko dana i shvatiti da su podjednak deo zajednice koja ih okružuje, i ako su najmlađi deo iste.

OSMISLITE ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI

Kako bi ostali fizički aktivni predlažemo vam da osmislite zajedničke aktivnosti koje će vas zbližiti, odnosno dodatno povezati sa decom tako da stvorite zajedničke uspomene. Ne morate otići na odmor i čeznuti za dalekim destinacijama, možete leto da učinite zanimljivim kod kuće i sebi i detetu. Predlažemo vam vožnju biciklima i otkrivanje novih mesta u okviru vašeg grada, takozvanih oaza mira pored reke ili u parku gde možete igrati odbojku ili fudbal.

Približite se deci, prilagodite i napravite zabavno takmičenje za celu porodicu koje će dugi niz godina ostati i detetu ali i vama u sećanju. Pritom će dete ostati u pokretu i probudićete kreativnu energiju u njemu, tako da dođe do novih ideja i želja.

MOŽETE VI TO!

https://mogujatosama.rs/kako-spreciti-dete-da-izgubi-radne-navike-tokom-letnjeg-raspusta-27034

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here