Home Bajke i priče DVANAEST PRINCEZA – Braća Grim

DVANAEST PRINCEZA – Braća Grim

357
0

Jednom davno živio je kralj sa dvanaest prekrasnih kćeri, jednom lepšom od druge. Prva kćer je imala dugu crnu kosu, druga velike plave oči, treća žarko crvene usne, četvrta baršunasto meko lice. Ko god je prošao pored njih zagledao bi se i zastao zbog njihove lepote.

Princeze su imale zajedničku sobu, a kreveti su bili složeni u dva reda, jedan pored drugog. Volele su da dele zajedničku sobu jer su htele da se druže što više i pričaju do kasno u noć.

Kada su odlazile na počinak kralj bi ih obišao i poželeo laku noć, a za sobom zaključao vrata.

Jednog jutra kada je kralj došao da ih probudi, video je nešto neobično pored svakog kreveta. Njihove cipelice od satena bile su poderane, svih dvanaest pari. Upitao ih je što se to noćas dogodilo i gde su bile, ali one su se samo slatko nasmejale i rekle da nemaju pojma što se dogodilo s cipelicama.

To se događalo iz dana u dan, a satenske cipelice su bile sve više poderane. Kralj je uvek uveče zaključavao vrata sobice ali svakog su ga jutra dočekale poderane cipelice. Mozgao je na koji način su princeze mogle da izađu kroz zaključana vrata. Bilo mu je krivo što im je morao kupovati nove cipelice no ne toliko zbog novaca koliko zbog toga što mu nije bilo jasno zašto one izlaze van i vraćaju se s poderanim cipelama. Nijedna devojka nije htela da prizna da izlaze napolje svake večeri.

Promišljao je on o njihovim izlascima svakog dana i bio je siguran da je pronašao razlog njihovog izlaska. Bio je uveren kako odlaze na bal i plešu do dugo u noć pa im se cipelice poderu. Ali i dalje ga je mučila pomisao na zaključana vrata i način kako one uspeju svake večeri da kroz njih izađu.

Kako bi otkrio njihovu tajnu objavio je oglas da onaj ko sazna gde njegove kćeri odlaze noću da plešu će dobiti nagradu. Nagrada je ženidba njegove najstarije kćeri, a ako ne otkrije tajnu kroz tri dana moraće da bude pogubljen.

Pojavio se nadobudni kraljević jer mu je nagrada bila primamljiva. Prespavao je kod kralja na dvoru pored princezinih odaja, a kralj je iz svoje sobe promatrao šta se sve događa. Ali mladi kraljević nije uspeo da ostane budan celu noć i probudio se tek ujutro. Princeze su i dalje spavale u svojim krevetima, no pored su se nalazile poderane cipelice. Kraljević je ostao da prespava još par noći u kraljevstvu, ali nažalost nije uspeo da otkrije kako princeze izlaze kroz zaključana vrata. Na kraju je bio pogubljen jer je kralj tako zahtevao.

Još je veliki broj mladih kraljevića dolazilo u kraljevstvo kako bi saznali tajnu koju skrivaju prekrasne princeze, ali ni posle tri dana što su spavali u kraljevstvu nisu mogli ništa da otkriju. I oni su bili pogubljeni prema kraljevoj naredbi.

Bio je lep dan i u kraljevstvu se pojavio naočiti vojnik. Putem je sreo staricu koja je zastala i pitala ga gde se uputio. Nije ni sam znao kuda ide, malo je promislio i rekao joj da bi baš mogao da otkrije tajnu koju skrivaju princeze. Starica ga je upozorila da ni u kojem slučaju ne popije vino koje će mu princeze dati i dala je čaroban ogrtač kako bi mogao postati nevidljiv i tako pratiti kuda odlaze princeze svake večeri.

Vojnik je bio radostan i zahvalio se starici na čarobnom ogrtasću, a ako ne uspe da otkrije njihovu tajnu pobeći će s čarobnim ogrtačem na sebi.

I tako on ode u kraljevstvo gde ga je dočekao kralj kao i ostale mladiće do sada. Pokazao mu je sobu gde može da spava i u tom trenu došla je jedna od princeza s vinom. Vojnik se pravio da pije vino u nadi da ga princeza ne otkrije u laži. Nakon što je “popio” vino, legao je u krevet i pravio se da spava.

Princeze su mislile da je čvrsto zaspao od vina koje su mu dale da popije i u koje su ulile par čarobnih kapi. Nasmejale su, odenule duge haljine, našminkale se i obule satenske cipelice na noge. Vojnik je glumio da spava i prisluškivao šta se događa.

Najmlađa princeza je imala neki predosećaj i rekla je sestrama kako je sigurna da će se ove noći dogoditi nešto neočekivano. Najstarija princeza joj je rekla da se ne brine i da će sve biti u redu jer ih do sada niko od kraljevića nije otkrio pa tako neće ni vojnik koji čvrsto spava.

Princeze su još jedanput proverile spava li vojnik, a onda je najstarija princeza triput pokucala u drveni okvir svoga kreveta i nastala je rupa. One su se spustile kroz taj otvor, a u međuvremenu je vojnik na sebe navukao čaroban ogrtač i krenuo za njima.

Dok je trčao za princezama slučajno je jednoj stao na haljinu i ona se uplašila. No, ipak, pomislila je kako je jedna od sestara slučajno zapela za njenu haljinu i krenula dalje.

Stigli su do prekrasnog drvoreda sa srebrnim lišćem, a vojnik odluči da uzme jedan sa sobom kako bi mogao da objasni kralju gde je bio. Čulo se pucketanje grančica i princeze su pomislile kako to kraljevići koji ih čekaju na balu pucaju iz svojih pušaka.

Na putu prema balu bilo je drveće sa zlatnim i dijamantnim lišćem, a vojnik je za svaki slučaj otrgnuo sa svakog drveta po jedan listić.

Stigli su do velikog jezera i vojnik ugleda dvanaest čamaca i u njima kraljeviće. On je uskočio u poslednji čamac u kojem je bila najmlađa princeza, a mladom kraljeviću se učinilo kako ne može tako lako da vesla kao prošli put kada je vozio princezu.

Nakon što su svi stigli do drugog kraja obale, vojnik je ugledao prekrasan veliki dvorac gde se održavao bal. Svi su ušli u dvoranu za bal i zaplesali uz melodičnu muziku. Sve je bilo u redu dok jedna princeza nije ožednela. Htela je da popije čašu vina, ali ju je vojnik preduhitrio i ispio vino pre nje. Opet se uplašila. Starija sestra ju je uspela da uveri kako je zabunom uzela praznu čašu.

Svi su nastavili da plešu sve do tri sata ujutro, odnosno do onda do kada im se cipelice nisu poderale. Morale su tada da krenu natrag prema kraljevstvu. Kraljevići su ih ukrcali u čamce i prevezli preko jezera. Obećale su da će se vratiti i sledeće noći.

Pre nego što su stigle u dvorac vojnik je požurio stepenicama i legao u svoj krevet. One nisu ni primetile da se vojnik pomaknuo iz kreveta i bile srećne kako ni on neće otkriti njihovu tajnu.

Tako je vojnik svake noći odlazio s njima na bal skrivajući se pod čarobnim ogrtačem. Uživao je u ukusnom vinu i ugodnoj glazbi. Poslednje noći je odlučio da uzme krčag za vino sa sobom i zajedno s lišćem pokaže sve kralju. Kralj ga je pozvao na razgovor, a princeze su sve prisluškivale. Vojnik je ispričao kralju svaki detalj o odlasku na bal u veliki dvorac blizu jezera i dvanaestorici mladih kraljevića.

Kralj se razljutio i naredio princezama da mu dođu da objasne i priznaju istinu. Devojke su sve priznale. Kralj je rekao vojniku neka odabere princezu za koju će se oženiti, a vojnik je odabrao najstariju. Organizirali su veliku svadbu i plesali celu noć.

S obzirom da je njihov otac bio u poodmaklom dobu, vojnik je preuzeo njegov presto i postao kralj. Pomogao je ostalim devojkama da pronađu kraljeviće kako bi se udale i otišle da žive kod njih na dvor. Vojnik i najstarija princeza imali su dvanaestoro muške dece koja nisu volela da plešu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here