Home Svaštara UMESTO DA DATE DETETU TELEFON ODVEDITE GA U PARK

UMESTO DA DATE DETETU TELEFON ODVEDITE GA U PARK

35
0
Pixabay License

Stručnjaci upozoravaju kako preterano „druženje“ s mobilnim telefonima ili TV ekranima može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posledice za decu.

Roditeljima se savetuje da što više vremena posvete motivaciji dece da izađu iz kuća. Ekrani mobilnih telefona i TV uređaja postali su sastavni deo svakodnevnog života čoveka, a stručnjaci još uvek pokušavaju da shvate na koji način konstantna izloženost ovim uređajima može imati uticaja na ljudsko zdravlje.

Udruženje „American Heart“ (AHA) u preporukama objavljenim prošle nedelje upozorava da je sedeći položaj samo jedna od opasnosti koje mogu dovesti do problema sa težinom. Oni pozivaju roditelje da decu „izvuku“ iz kuća kako bi ih udaljili od uređaja ističući da su i sami svesni da više nije dovoljno isključiti televizor u dnevnoj sobi s obzirom na to da mnoga deca imaju mobilne telefone.

Statistički podaci pokazuju da je vreme provedeno ispred TV ekrana smanjeno, ali da je vreme koje ljudi provode generalno ispred ekrana povećano s tendencijom daljeg rasta. Na ovaj statistički podatak svakako najviše uticaja imaju pametni telefoni.

Osobe od 13 do 18 godina starosti u proseku provode 6 sati i 40 minuta gledajući u ekrane, tačnije sadržaje s TV-a poput filmova i klipova, pretraživanje interneta i igranje video-igrica dok preadolescenti u prosjeku provode više od četiri sata dnevno. Smanjen kvalitet sna, srčane bolesti, nedostatak socijalnih veština, gojaznosti i zdravstveni problemi povezani s dužim sedenjem samo su neke od potencijalnih opasnosti na koje upozorava AHA.

Roditelje savetuju da deci ograniče gledanje TV-a i korišćenje mobilnih telefona te da pred decom ni sami ne koriste telefone i druge uređaje jer time šalju lošu poruku. Decu mlađu od dve godine roditelji bi u potpunosti trebali osloboditi izloženosti digitalnim uređajima, a starijoj deci potpuno zabraniti korišćenje uređaja za vreme obroka i u spavaćim sobama kao i ograničiti broj sati koje mogu provesti gledajuće u ekrane.

Roditelji bi trebali bolje planirati vreme provedeno s decom i to na način da im učine zanimljivijim izlazak vani, odnosno da im pošalju poruku kako je to mnogo zabavnije od provođenja vremena u kući.

(Telegraf.rs/klix.ba)

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here