Home Bajke i priče TJA, KAKVE NEVOLJE – Dragan Lukić

TJA, KAKVE NEVOLJE – Dragan Lukić

236
0

Jasna ima veliku lutku, veliku koliko i devojčica od godinu dana. I ta je lutka slučajno slomila nogu, i tu je lutku tata odneo u grad majstoru da je popravi. Po lutku je trebalo doći za tri dana.. Pošto je tata odneo lutku u ponedeljak, u četvrtak su on i Jasna pošli po nju.

Lutka je bila opravljena i vrlo, vrlo vesela. One suze od ponedeljka, kad je slomila nogu, već su usahle. Jasna je zagrlila lutku i pošla sa tatom ma ulicu. Najednom, kad su izašli na trotoar, tata je povukao Jasnu za ruku i vratio je u hodnik.
– Jasna, naša lutka je potpuno gola, bez odela, a mi je vodimo na ulicu. To nije lepo. Nije dozvoljeno da tako velike devojčice hodaju gole po ulicama… Smejaće nam se ljudi.
Sad se i Jasna uzbudila, pogledala lutku i uzviknula:
– Lutka je gola. Lutku treba pokriti.
I Jasna je počela rukama da krije lutku. Ali to nije bilo dovoljno. Onda se tata zamislio i predložio Jasni:
– Mogli bismo da svratimo u radnju gde se prodaju haljine, pa da kupimo jednu haljinicu za devojčicu od godinu dana, jer naša lutka je taman tolika.
Jasna je oduševljeno prihvatila tatin predlog. Ali tata je sada rekao:
– Prvo da prebrojimo novac.
I tata i Jasna su ispreturali džepove, ali nisu našli dovoljno novaca za haljinicu. Tata je priložio i novac koji je odvojio za novine i cigarete, a Jasna je priložila deseticu koju joj je mama dala za sladoled. Sve to nije bilo dovoljno ni za jednu suknjicu, suknjicu za lutku od godinu dana.
I tako su tata i Jasna stajali u hodniku i nisu smeli da izađu napolje, jer je njihova lutka bila gola, bez odela.
Onda je Jasna predložila:
– Tata, da je stavimo u tvoj šešir?
I stavili su lutku u šešir, ali šešir je pokrio samo noge do kolena, a ono važnije ostalo je i dalje golo. I šešir je vraćen na tatinu glavu.
Tata se onda vrlo ozbiljno zamislio i vrlo ozbiljno upitao Jasnu:
– Šta ti možeš da napraviš za lutku od moje velike maramice?
– Suknjicu, suknjicu, tata, – vrisnula je Jasna tako jako da je jedan prolaznik zavirio u hodnik. Ali maramica je već bila obavijena oko lutkinog struka, i tata i Jasna su pošli ulicama bez straha, jer je sad lutka imala lepu šarenu suknjicu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here