Home Predstavljamo ČESTO KAŽEMO „NIJE TI OVO DIVLJI ZAPAD“! A GDE SE NALAZI...

ČESTO KAŽEMO „NIJE TI OVO DIVLJI ZAPAD“! A GDE SE NALAZI I ZAŠTO GA ZOVU DIVLJI?

269
0

Divlji zapad je bio naziv koji se koristio u 19.veku za teritoriju Amerike koja se prostirala zapadno od Misisipija ka Pacifiku. Taj prostor su naseljavali indijanci – a onda su kolone belačkog stanovništva krenule da osvajaju taj bogat i neistraženi prostor. Među njima je dolazilo do sukoba oko teritorije, ali i među samim doseljenicima jer nije bilo čvrste državne vlasti koja bi sprovoditi red i zakon.

Kad se danas upotrebi taj izraz misli se na vladavinu anarhije – bezakonja.

Za ovaj period vezuju se brojni mitovi, legende, priče i verovanja.  Mnoga od njih se zasnivaju na istinitim događajima.

S doseljenicima, u preriji, nastali su se prvi gradovi. Tako su nastali rančeri, stočari, trgovci, ali i naoružani jahači – kauboji. Neki od njih ušli su u legendu – Divlji Bil Hikok, Kalamiti Džejn, Džesi Džejms, Bafalo Bil, Bili d KID, Dejvi Kroket..

Poruke i pisma prenosili su konjanici čuvenog „Poni – expresa“ i poštanske kočije.

Indijanci su živeli u plemenima a najpoznatija plemena su Apači, Sijuksi, Navaho, Irokezi, Čiroki indijanci….  Živeli su u vigvamima (šatorima), muškarci su lovili bizone,  žene su nazivali skvo.

Svako pleme imalo je svog poglavicu i vrača. Obožavali su toteme u  obliku životinja, jer su verovali da  duše njihovih predaka prelaze u životinje. Hvatali su divlje konje. krotili ih i jahali bez sedla.

Najpoznatiji poglavica bio je Bik koji sedi, poglavica Sijuksa, pod čijim su se vođstvom oni ujedinili u svojoj borbi za opstanak.

Ovaj istorijski period Amerike, mitovi i legende koji su u njemu nastali,  pobuđivao je pažnju tako su nastali brojni romani, stripovi ali i poseban filmski žanr WESTERN. Najpoznatiji su „Bilo jednom na divljem zapadu“, „Obračun kod O.K. korala“, „Tačno u podne“…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here