Home Bajke i priče KOŠULJA SREĆNOG ČOVEKA – Narodna priča

KOŠULJA SREĆNOG ČOVEKA – Narodna priča

588
0

To se dogodilo u jednom kraljevstvu daleko, daleko odavde. Kraljevstvom je vladao kralj koji je imao jednu ćerku. Jedne godine ona se razbolela, kralj je zvao najbolje lekare koje je mogao da nađe, međutim nijedan od njih nije uspevao da je izleči.

Na kraju pozvao je mudrace, i nakon što pregledaše princezu rekoše mu:

– Za njenu bolest postoji samo jedan lek. Mora da nosi košulju srećnog čoveka tri dana, to će je izlečiti. Donesi nam tu košulju.

Sav srećan što su konačno pronašli način da izleče njegovu ćerku, kralj sazva četvoricu svojih najboljih slugu i posla ih na četiri strane sveta da pretraže celo kraljevstvo, nađu srećnog čoveka i donesu njegovu košulju. Posle nekog vremena prvi sluga se vratio ali bez košulje:

– Otišao sam do kraja tvog kraljesvstva i nisam uspeo da pronađem niti jednog srećnog čoveka.

Nakon njega vratiše se i drugi i treći sluga takođe praznih ruku, jer srećnog čoveka nisu uspeli da nađu. Naposetku dođe i četvrti sluga i kada ga kralj upita je li je uspeo, sluga mu odgovori:

– Pitao sam svuda i svraćao u svaki dom tražeći nekog ko je srećan, međutim bez uspeha. I već sam bio umoran i spreman da se vratim nazad kad mi u jednom selu na kraju kraljesvstva rekoše da postoji čovek koji živi pored obližnje reke i koji je srećan. I doista, kada sam se spustio do reke pronađoh napokon srećnog čoveka.

– I? – upita kralj – jesi li doneo njegovu košulju?

– Ali, vaše veličanstvo – odgovori sluga – on nije imao košulju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here