Home Bajke i priče SMISAO ŽIVOTA – Poučna priča

SMISAO ŽIVOTA – Poučna priča

212
0

Beše jedan kralj koji je celoga života vodio ratove da bi proširio granice svoga kraljevstva. U šezdesetoj je godini shvatio da nije pronašao smisao života na zemlji.

Sazvao je veće svojih ministara i zapovedio im: „Uzmite sav novac iz mojih riznica i pođite na sve četiri strane sveta. Nabavite mi najmudrije knjige da upoznam istinski smisao života.“

Savetnici uzeše vreće novaca i pođoše na sve četiri strane sveta. Nakon sedam godina vratiše se s četrdeset deva natovarenih raznovrsnim malim i velikim knjigama.

Pred kraljem je stajalo brdo knjiga. Kad ih je ugledao kralj povika: „Šezdeset i šest mi je godina, nemoguće je da ih sve pročitam. Načinite mi njihov sažetak!“

Pronađeni su najveštiji svetski čitači, koji se dadoše na posao. Za sedam godina načinili su sažetak sveukupne svetske mudrosti. Beše to tovar koji je nosilo sedam kamila.

„Sedamdeset i tri su mi godine“, reče kralj. „Nemam vremena pročitati sve te knjige. Načinite još jedan sažetak.“

Načiniše kako je kralj naredio. Za sedam godina napisan je tovar knjiga koji je pred kralja donela jedna kamila.

„Osamdeset mi je godina“, reče kralj. „Zdravlje mi je narušeno, oči umorne. Neću ih moći pročitati. Sažmite još jednom!“

Mudraci su radili dan i noć sledećih sedam godina. Sažetak sažetaka bila je velika knjiga u kojoj je bila sva mudrost celoga sveta.

Upravo tog časa dojuri sluga i reče mudracima: „Brzo donesite knjigu, kralj je na umoru!“ Bilo mu je osamdeset i sedam godina.

Najmudriji među mudracima priđe kralju u smrtnoj agoniji. Kralj mu tiho šapne: „Sažmi sve u jednu rečenicu.“

„Živi sadašnji trenutak!“ reče mudrac.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here