Home Poznati ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ИЗДАО АНУ ФРАНК

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ИЗДАО АНУ ФРАНК

207
0
ФОТО - PRINTSCREEN

Шестогодишња истрага холандских власти о издаји Ане Франк идентификовала је осумњиченог за смрт једне од најпознатијих јеврејских жртава холокауста.

Њено скровиште је открио јеврејски нотар Арнолд ван дер Берг, према тврдњама тима у којем се налазио пензионисани агент америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Винсент Панкок и око 20 историчара, криминолога и стручњака за анализу података, преноси агенција Ројтерс.

Више од 75 година након што су нацисти упали у њено скровиште у Амстердаму, истраживачи су закључили да је “врло вероватно” да је Ван ден Берг одао породицу Франк како би спасао сопствену породицу, рекао је члан истраживачког тима Питер ван Твиск за дневни лист “НРЦ њузпејпер”.

Како је саопштено, покушај идентификације издајника није имао за циљ да доведе до кривичног гоњења, већ да реши једну од највећих неразјашњених мистерија у Холандији током Другог светског рата.

Користећи технике анализе велике количине података, састављена је главна база података са листама нацистичких сарадника, доушника, историјских докумената, полицијских евиденција и претходних истраживања како би се открили нови трагови.

Нацисти су Ану пронашли 4. августа 1944. године, после две године скривања.

Мип Гис, једна од помагача ове породице, чувала је Анин дневник на безбедном месту, све док га Анин отац Ото није објавио 1947. године, две године након што је Ана умрла у логору Берген Белсен у својој 15. години живота.

Њен дневник је прочитало више милиона читалаца широм света и преведен је на 60 језика.

https://www.novosti.rs/c/panorama/vesti/1076617/holokaust

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here