Home Poznati KAKO JE NASTALA „LA LINEA“?

KAKO JE NASTALA „LA LINEA“?

555
0

La Linea (Linija) je animirana serija italijanskog kreatora Ozvalda Kavandolija.

Glavni lik crtanog filma je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji. Sam lik je takođe nacrtan koristeći jednu liniju i deo je linije po kojoj hoda. Lik nailazi na prepreke i često se obraća crtaču za pomoć. Pozadinska boja se menja prema raspoloženju karaktera, ali je deo serije emitovan u crno-beloj tehnici. Originalna Linija, u formi stripa, je bila korišćena u reklamne svrhe, pre nego što je napravljen crtani film. Autor „La Linee“ je formu stripa često koristio za ironiju i kritikovanje društvenih pojava. „La Linea“ strip objavljivan je u mnogim novinama.

Linija je stvorena 1969. godine, kada je Kavandoli napravio reklamni strip za italijanskog proizvođača kuhinjske tehnike. Glavni lik je bio potpuno jednostavan, detalji i boja izostavljeni i publika se koncentrisala na dela Linije.

Lik bi pozdravio crtača, krenuo da hoda po liniji i obično naišao na prepreku. Jedna od čestih prepreka je bio iznenadni prekid linije. Lik, kome je glas davao Karlo Bonomi, bi se činio nestrpljiv i razdražljiv i bunio bi se crtaču, koji bi učtivo nacrtao rešenje. Crtačeva desna ruka i olovka su prikazani.

U periodu od 1977. do danas urađeno je preko 250 epizoda ovog kratkometražnog crtanog filma. Prateću muziku u stilu džez kreirali su Franko Godi i Korado Tringali. U Srbiji, Linija je još poznata kao „Barum Barum (Bajum Bajum)“ i „Abarikandiši Di Fjuri“.

Jezik koji koristi crtani lik Linija je imaginaran, neka vrsta gromalota (satiričkog jezika korišćenog pri pozorišnoj mimici) a koji je mešavina italijanskog, onomatopeje i tzv. makaronizma, mešavine romano-latinskog sa stranim jezikom. Boja govora i stil gunđanja iz situacije u situaciju ukazuju na emocionalno stanje karaktera, na njegov temperament, pri čemu poznavalac italijanskog može da prepozna i neke izraze u Lombardisjkom dijalektu. Međunarodnoj popularnosti lika u velikoj meri je doprinela i umetnička mimika ovog animiranog lika.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here