Home Zanimljivosti DA LI STE SE IKADA ZAPITALI KO JE AUTOR PRVE MODERNE UKRŠTENICE?

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI KO JE AUTOR PRVE MODERNE UKRŠTENICE?

179
0

O tome ko je autor prve moderne ukrštenice u svetu postoji nekoliko objašnjenja. Prema jednoj varijanti, zasluge za otkriće pripadaju Amerikancu Bardžesu. On je, kako navode pojedini autori, objavio prvu ukrštenicu u američkoj štampi, i to u vremenu oko Prvog svetskog rata. Međutim, nešto više o Bardžesovoj ukrštenici niko nije napisao.

Drugi su otišli u Sing Sing, zloglasni američki zatvor. Tamo je, prema nekim navodima, anonimni robijaš, ubijajući vreme, počeo da sastavlja slovo po slovo i tako je nastala – ukrštenica.

Međutim, sve je to prilično nepouzdano i neprovereno. Uverljivije podatke, čini se, pruža italijanski teoretičar enigmatike Mario Museti. On je objavio prilično bogatu studiju o ukrštenicama. Američki novinar po imenu Artur Vin (Arthur Wynne) bio je, prema Musetijevoj tvrdnji, tvorac prve moderne ukrštenice.

Vin je u njujorškom časopisu „Svet Njujorka“ krajem decembra 1913. godine, u zabavnom dodatku – Fun, objavio prvu modernu ukrštenicu. U dijagramu ove ukrštenice sa praznim poljima bila je već upisana reč FUN, što na engleskom jeziku znači šala.

Prve moderne ukrštene reči razlikovale su od današnjih u nekim detaljima. Naime, tadašnje ukrštenice nisu imale crna polja, a dužina reči koje su se ukrštale nije bila velika. Međutim, princip ukrštanja reči – uspravno i vodoravno, bio je potpuno isti kao i danas.

Artur Vin je poreklom bio Englez iz Liverpula. Njegovi roditelji emigrirali su u Ameriku, a on se zaposlio kao novinar. Godine 1913. izmislio je zabavu koja će kasnije postati omiljena razbibriga ljudi širom sveta. Umro je 1948. godine, ali ga je njegov izum nadživeo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here