Home Svaštara KAKO ČITANJE KNJIGA PRE SPAVANJA POMAŽE U RAZVOJU DETETA

KAKO ČITANJE KNJIGA PRE SPAVANJA POMAŽE U RAZVOJU DETETA

107
0
Pixabay License

Deca u ranim godinama upijaju kao sunđeri pa je dobro tada ih naučiti nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na uzrast, čitanje i pričanje priča podstaknuće razvoj detetovog mozga, ojačati povezanost među vama i mnoge druge veštine koje će mu služiti tokom celog života. Zato stvaranje malog večernjeg rituala čitanja knjiga dugoročno čini čuda za dete.

DETE UČI STRPLJENJU

Strpljivost je vredna vrlina koja mnogima nedostaje. Srećom, strpljenju se možemo početi učiti već u ranom uzrsatu. Slušanje priča decu čini strpljivijom. Uz to, dete se uči da aktivno sluša. Na taj način će u budućnosti biti dobar slušalac u čijem će se prisustvu drugi osećati cenjeno.

OBOGAĆUJE REČNIK DETETA

Prema studiji sprovedenoj u bolnici “Rhode Island”, bebe kojima se čitalo mogle su da razumeju više reči od beba kojima nije. Rezultati su pokazali da se receptivni rečnik dece povećao za 40% kod onih beba kojima se redovno čitaju knjige, dok je bio samo 16 posto u grupi kojoj se nije čitalo.

RAZVIJA MAŠTU DETETA

Čitanje podstiče maštovitost. Što više čitamo svojoj deci, to im postaje lakše da zamisle te reči i priče. Takav stalni trening mozga poboljšava detetovu sposobnost da mašta i bude kreativnije i otvorenije za nove ideje.

UČI DETE EMPATIJI

Kada se deci čitaju priče ili ih sama čitaju, imaju priliku da dožive priču iz gledišta lika. Na taj način mogu razumeti šta se događa likovima, doživeti njihova iskustva i razumeti njihove osećaje.

PODSTIČE ANGAŽMAN I POBOLJŠAVA VEŠTINE RAZGOVORA

Čitanje poboljšava detetovu sposobnost uključivanja i komunikacije. Nemojte se previše neervirati ako vas dete stalno prekida dok mu čitate priču jer to je zapravo jako dobra stvar. Odgovarajte na njihova pitanja, objasnite stvari i povežite ono što se događa u priči koju čitate s nečim što se dogodilo u stvarnom životu. Pomozite detetu da se angažuje: upitajte ga kako se likovi osećaju i šta bi se moglo dogoditi sledeće.

UČI DETE DA OBRAĆA PAŽNJU

Decu, posebno malu, vrlo je lako omesti pa ih čitanje može naučiti da budu pažljiva. Moraju slušati i mirno sediti kako bi shvatili priču. Dodatne prednosti su bolje razumevanje čitanja, bolja samodisciplina, duži raspon pažnje i bolje zadržavanje pamćenja. Sve su to veštine koje će vašoj deci uveliko koristiti u školi i u kasnijem životu.

ČITANJE USAĐUJE LJUBAV PREMA KNJIGAMA

Ako deci počnete čitati knjige dok su još mala, pomažete im da razviju strast prema knjigama i čitanju. Deca koja su izloženija knjigama verovatnije će ih kasnije birati radije nego videoigre ili gledanje TV-a.

https://www.index.hr/mame/clanak/kako-citanje-knjiga-prije-spavanja-pomaze-u-razvoju-djeteta/2340355.aspx

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here