Home Svaštara ITALIJANSKA KNJIŽEVNOST ZA DECU – KNJIGE KOJE VOLIMO

ITALIJANSKA KNJIŽEVNOST ZA DECU – KNJIGE KOJE VOLIMO

129
0
https://www.pexels.com/photo/wooden-pinocchio-toy-11098660/

Izbor književnih dela za decu nastalih na italijanskom jeziku – preporuka za ovaj letnji raspust.

Čitanje je korisna i dragocena navika, a najbolje je kada je steknemo u detinjstvu. Za roditelje koji prepoznaju značaj čitanja, sigurno je jedan od prioriteta u vaspitanju i obrazovanju deteta da ga privole na knjigu.

Mnogo je predivnih naslova, slikovnica, priča, bajki i romana uz koje je književnost lako zavoleti. Međutim, može biti pravi izazov ako želite da proširite čitalačku listu svog mališana, bilo da mu još vi čitate ili već samostalno pozajmljuje knjige iz biblioteke i čita. Odakle krenuti? Za koji žanr i pisca se opredeliti? Kako preporučiti detetu nešto novo? Da li je spremno za nove čitalačke poduhvate?

Kako bismo vam malo olakšali ovaj zadatak, izdvojili smo vreme da istražimo dela italijanske književnosti za decu. Danas je lako za nas i naše mališane da uživamo u romanima nastalim na stranim jezicima. Pouzdani prevodilac za italijanski jezik ujedno je i umetnik koji uspeva da prenese ne samo stil, već i emociju napisanog. Pored toga što dobijamo tačan prevod književnog dela u duhu srpskog jezika, svako čitanje dočarava jedan drugačiji svet.

Kvalitetan prevod je, dakle, prilika da kao čitaoci doživimo pravu perspektivu italijanskih autora i tako proširimo svoje vidike. Ovo su neprocenjivi darovi koje dobijamo čitanjem, pa stoga nećete pogrešiti ako za svoje dete (ali i sebe!) ne uzmete neku od sledećih knjiga.

ITALIJANSKE NARODNE BAJKE

Da li ste znali da su neke od najlepših bajki sveta potekle upravo iz pričanja italijanskog naroda? Usmena književnost Italijana je bogata, raskošna i zanimljiva. Jedan od najznačajnijih pisaca sa ovog područja Italo Kalvino, posebno se bavio ovim žanrom, pa je čak priredio zbirku od 200 narodnih bajki (1954. godine je objavljena). On je objasnio koju ulogu bajke igraju u našim životima, opisujući njihovu prirodu kao “nomadsku”.

“Priroda bajki je nomadska. Putuju kroz vreme i prostor, prevaljuju stoleća i kontinetnte, prolaze kroz društvene slojeve opisujući svaki put stazu uspona i sunovrata, kroz pripovedanje koje obnavlja i neprestano preobražava slušaoca u naratora i obratno.”

Među najpoznatijim italijanskim bajkama je svakako ona o Palčiću, ali su čuvene i priče o princezi žabi i Peršunici (italijanska varijanta Zlatokose). Uživajte u bajkovitom svetu čitajući “Uspavanu kraljicu”, “Čarobni prsten”, “Ukradenu krunu”, “Princa račića” i mnoge druge priče prepune magije i uzbudljivih preokreta.

PINOKIO, KARLO KOLODI

Ima li deteta koje nije čulo priču o naivnom drvenom lutku Pinokiju? Zaljubljenici u crtani film imali su priliku da pogledaju Diznijev klasik o ovom neobičnom junaku, ali je knjiga svakako mnogo bolji izbor. Autor ovog uzbudljivog romana je italijanski pisac Karlo Kolodi. Priča se prvi put pojavila 1881. godine, i to kao serija tekstova objavljivanih u časopisu za decu pod naslovom “Pinokijeve avanture”. U formi knjige kakvu znamo danas objavljena je 1883. godine.

Dečji fantastični roman o lutku Pinokio ima zanimljivu temu, a centralni motiv je zapravo san jedne marionete da postane pravi dečak. Međutim, taj put nije nimalo lak za jednog nesnađenog drvenog lutka koji često laže.

Radnja je smeštena u Toskanu, u Italiji, krajem 1800-ih, gde Pinokio ​​živi sa svojim ocem Đepetom. Kao i mnoge druge toskanske bajke, Pinokio ​​je posetio mnoga neobična mesta, kao što su Polje čuda, Ostrvo Zauzetosti i Zemlja igračaka. Svuda pokušava da se uklopi i snađe, ali nekako uvek pogreši i bude za korak dalji od ostvarenja svog sna zbog nepromišljenosti. Biva zarobljen u Pozorištu marioneta, naivno poveruje lokalnim varalicama Mačku i lisici i dopušta da ga povedu do Polja čuda.

U Pinokijevim avanturama verno ga sledi Cvrčak, a nad njim bdi i Plava vila, koja ga opominje i podseća da treba da bude dobar i poslušan kako bi zaista postao pravi dečak. Ova je priča ne samo uzbudljiva za čitanje, već i veoma poučna, jer uči decu da ne treba lagati, već biti odgovoran prema sebi, svojim roditeljima i, naravno, svojim ciljevima.

https://www.pexels.com/photo/a-boy-reading-a-book-on-his-bed-7641343/

SERIJAL KNJIGA DŽERONIMO STILTON

Svetski popularne knjige iz serijala Džeronimo Stilton potekle su upravo sa italijanskog područja. Deca širom planete uživaju u avanturama iz mišjeg sveta koje je napisala književnica Elizabet Dami, pod pseudonimom glavnog junaka – Džeronimo Stilton.

Knjige izlaze već dve decenije, tačnije od 2000. godine, a u njima se opisuju pustolovine malenog miša, koji živi u gradu Novi Mišograd na Mišjem ostrvu. Iako radi kao novinar i urednik “Mišjih novosti”, Džeronimo je zapravo izuzetno lenj i plašljiv. Međutim, neretko upada u razne avanture i nevolje i nalazi se u ulozi spasioca i heroja. Pored njega, junaci knjige su neutrašiva mišica Tea, Džeronimova sestra koja radi kao dopisnica novina, zatim veseli Bendžamin (Džeronimov sestrić), kao i Trapola, duhovit rođak. Ove dragocene avanturističke minijature izuzetno su popularne, i to ne samo u Italiji, čemu u prilog govori i što su prevedene na više od 49 jezika.

KNJIGE ZA DECU KAO UVOD U ITALIJANSKU KNJIŽEVNOST

Premda može delovati preuveličano (a za mnoge roditelje i predaleko), nema boljeg načina da decu uvedete u književnost jednog naroda od čitanja dečjih knjiga. Upoznavanje sa kapitalnim italijanskim književnim delima kao što su Danteova “Božanstvena komedija”, Bokačov “Dekameron” ili možda Petrarkina poezija biće mnogo lakše i jednostavnije jednoga dana, ako se mališani u ranom uzrastu sretnu sa Pinokijem, Džeronimom Stiltonom ili nekim živopisnim junakom narodne bajke.

https://www.pexels.com/photo/children-lying-on-blue-blanket-with-books-covering-their-faces-4966470/

Jednom kada zakorače u zanimljiv svet italijanskih pisaca i njihovih priča, nema sumnje da će se deca trajno zaljubiti u kulturu, jezik i tradiciju Italije. Ako imate male čitaoce/slušaoce u predškolskom uzrastu ili su vaša deca pak u nižim razredima osnovne škole, pomozite im tako što ćete izdvojiti vreme za čitanje. Deci treba čitati bajke, a ovog letnjeg raspusta možete napraviti čak i mali ritual – čitanje italijanskih priča jednom nedeljno, na primer. Napravite listu knjiga koje želite da čitate ili se konsultujte sa bibliotekarom na dečjem odeljenju lokalne biblioteke – sigurno je da će imate svoje predloge za vaš letnji spisak čitanja. Uživajte u čitalačkoj avanturi!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here