Home Info DUŠKO DUGOUŠKO DANAS PUNI 83 GODINE

DUŠKO DUGOUŠKO DANAS PUNI 83 GODINE

241
0

Davne 1938. godine, 30. aprila, emitovan je crtani film u kome nestašni zec postavlja sopstvena pravila u šumi.

Duško Dugouško (Bugs Bunny) danas proslavlja 83. rođendan. Rođen u Bruklinu, omiljen širom sveta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i poseduje zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Narode, da li on stvarno misli da mene može da prevari?„, rečenica je kojom se Duško Dugouško obraća publici kad god se nadmudruje sa ostalim akterima, najčešće Patkom Dačom ili Elmerom. Karakter lika napravljen je tako da sadrži osobine svojstvene običnom čoveku. Ne natrprosečno inteligentan već snalažljiv i vragolast, i iako često namćorast istovremeno i duhovit.

Kao karakter lik Duška Dugouška precizno je definisan kao jedna vrsta bezobraznog, samosvesnog šereta i duhovitog čoveka koji odgovara u tradicionalnom smislu, arhetipu prevaranta, varalice, tj. simpatičnog prevaranta i varalice koji je u stvari heroj narodnih priča„, naglašava za Danas sociološkinja Milena Dragićević Šešić.

Od samog početka svoje karijere, lik Duška Dugouška nizao je uspehe. Njegov zvaničan prvenac „Divlji zec“ nominovan je za najbolji animirani film godine. Tu prestižnu nagradu, Oskara, osvaja 1959. godine filmom „Knighty Knight Bugs“, odnosno „Vitez Duško Dugouško“.

Iako mu u biografiji piše da je rođen 1940. na ekranima je od 1938. godine. Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovek sa hiljadu glasova.

POZNATI TUMAČI DUŠKOVOG GLASA

Nakon Mel Blanka, glas su mu oponašali i Džef Bergman, Sem Vinsent, Bili Vest i Dzo Alaski. U Srbiji prepoznatljiv glas Duška Dugouška tumačio je Nikola Simić, a pre njega, kraće vreme, Mića Tatić.

Na američkom govornom području govor Duška Dugouska ima bruklinski akcenat, dok prevodioci i tumači u Srbiji nisu želeli da mu odrede srpsko mesto rođenja, pa su umesto akcenta razvili specifičan govor, govor koji u isto vreme može biti i namćorast i prijateljski.

Glumac Nikola Simić pozajmljivao je glas mnogim animiranim junacima kao što je Gargamel, Mikelanđelo, Šilja, ali ga publika najčešće povezuje sa likom Dugouška.

Govorio je da se crtani likovi vezuju za dušu, ali i da je Duško poseban. Nekad bi uhvatio sebe kako kaže „Ej šefe koji ti je vrag“. Smatrao je da je to bio odličan crtani jer je Duško bio karakter.

Interesantno je da je pre mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam, a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam skinuo Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano. Kasnije sam negde pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan„, izjavio je jednom Nikola Simić.

Autor: Danas

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here