Home Poznati DOK HOLIDEJ – LEGENDARNI REVOLVERAŠ

DOK HOLIDEJ – LEGENDARNI REVOLVERAŠ

1247
0

Zubar iz Džordžije i veliki prijatelj šerifa Vajata Erpa preminuo je od posledica tuberkuloze 1887. godine u sanatorijumu u Glenvud Springsu. Građani Glenvuda su mu na svom groblju podigli spomenik od najfinijeg mramora, ukrašen kartama za poker i parom revolvera.

Klizanje zemljišta ugrožava staro groblje pa je osnovana komisija koja treba da spreči dalje osipanje zemljišta. Stanovnicima je bitno da zaštite ovaj spomenik koji je i jedina turistička atrakcija gradića.

Zbog turista se taji da Dok Holidej uopšte ne počiva na tom groblju. Revolveraš je umro za vreme zime, koja je bila toliko hladna da se smrznuta zemlja nije mogla da kopa. Privremeno je sahranjen u gradu, s namerom da mu se telo posle premesti na groblje. To je vremenom zaboravljeno, a gradić se proširio i potpuno prekrio stari grob.

Podsetimo, Džon Henri Holidej se zbog tuberkuloze preselio na suvu klimu Divljeg zapada. U legende je ušao nakon učestvovanja u obračunu kod O.K. korala u Tombstonu u Arizoni. Zbog napredovanja bolesti otišao je na lečenje u sumporne toplice Glenvud Springs u Koloradu. Imao je 35 godina, a hotelski račun je plaćen tako što je vlasnik zadržao Dokovu zbirku revolvera.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here