Home Predstavljamo DA LI VOLITE LICIDERSKO SRCE?

DA LI VOLITE LICIDERSKO SRCE?

504
0

Licider, licidersko srce je prisutno na svim vašarima, preslavama, okupljanima za Božić i Novu godinu. Licider je nemačkog porekla a u  originalu glasi Lebzelter.

Licider ili Lebzelter  kako glasi nemačka reč (zastarela, nije više u upotrebi) je bio majstor kolačar, koji je imao posebnu dozvolu da pravi kolače sa dodatkom meda. Med je bio veoma važan u srednjem veku jer šećera još nije bilo u dovoljnim količinama. Sem toga svi pčelinji proizvodi su bili strateški važni ne samo zbog meda nego i zbog voska, osnovnog sastojka za pravljenje sveća, bitnih za praktikovanje hrišćanstva. Majstori, koji su imali dozvolu da koriste med, bili su veoma važni i uvažavani.
Još u vreme starog Egipta postojala je tradicija pravljenja kolača od meda. Med je bio jedini zaslađivač, koji je bio na raspolaganju. Ti kolači su pravljenji od testa bez kvasca i bili su relativno tvrdi.

Smatra se da su se i u to vreme koristili drveni kalupi da bi ti kolači lepše izgledali.
Da bi imali lepši ukus, već prema receptu, dodavani su cimet, đumbir (ginger na engleskom), muškatni oraščić itd.
Tradicija pravljenja takvih kolača, po zvaničnoj istoriji, širila se prema Evropi iz dva različita pravca, jedan je iz Egipta išao preko Grčke i Rima. Drugi, malo kasnije u istoriji je pravac krstaških ratova, tačnije povratnika iz tih pohoda.

Za našu priču su zaslužniji kaluđeri, koji su bili veštiji u kuvanju i pripremanju hrane, tako da se njima pripisuje zasluga donošenja recepta za medene kolače u Evropu. Život nije bio baš preterano sladak u mračnom srednjem veku, pa je sve što je bilo slatko, u bukvalnom značenju te reči, veoma brzo sticalo popularnost. Tako se i tradicija pravljenja ove vrste kolača brzo proširila Evropom.

Kao što smo razjasnili, u Nemačkoj se takva vrsta slatkiša naziva Lebkuchen u engleskom govornom području je to Gingerbread a kod nas se ta tradicija nastavila u vidu liciderskih srca. Kasnije su popularnost stekli i medenjaci, ali više kao industrijski proizvod.
Znači, u početku, u Evropi je ova vrsta slatkiša imala samo četvorougani ili okrugli oblik. Dovitljivi pekari i poslastičari su ubrzo počeli da koriste modle u kojima su testo formirali u razne oblike.

OBLIK SRCA – LICIDERSKO SRCE

Oblik srca je veoma popularan širom Evrope. Uglavnom su razne vrste medenjaka, pravljene u kalupima tog oblika. Malo po malo, iz oblasti Nemačke, na jug kroz Austrougarsko carstvo, stigli su slatkišu u obliku srca i na naše područje.
Srce, ogledalce u sredini, mnogo lepih boja i eto naše verzije gingerbread ili Lebkuchen –licidersko srce

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here