Home Poznati DA LI SE SEĆATE KO JE KAPETAN NEMO?

DA LI SE SEĆATE KO JE KAPETAN NEMO?

637
0

Kapetan Nemo je lik iz romana “20.000 milja pod morem”, francuskog pisca Žil Verna, koji je napisan još davne 1869. godine. Roman je posvećen istraživanju morskih dubina , podmornicom nazvanom NAUTILUS kojom je upravljao, niko drugo, do KAPETAN NEMO.

Kapetan Nemo je bio vlasnik i zapovednik podmornice, čovek koji  se odrekao ljudi, kopna, čak i vlastita imena. Već i sam njegov izgled govori o neobičnoj osobi punoj suprotnosti.

Nemo je bio moćan i bogat. Bogatstvo i odlično obrazovanje omogućili su mu da sagradi savršeno sredstvo za podmorsku plovidbu, na kojem je živeo sa malom i odanom posadom.

Na Nautilusu je bilo sve razrađeno do najmanjih pojedinosti i primereno Nemovu načinu života. Kako se potpuno odvojio od svakidašnjeh načina života, iz mora je iskorištavao sve: od energije do hrane i sirovine za odeću. Bio je vrstan poznavalac tehnike, fizike i mnogih jezika, kao i umetnosti

Nema upoznajemo u različitim situacijama: kada spašava siromašnog lovca na bisere, kada pomaže pobunjenicima na otoku Kreti, kada tuguje za poginulim članovima posade, ali upoznajemo i njegovu mračnu stranu u osvetničkom i nemilosrdnog napadu na ratni brod.

Znao je da vodi duge razgovore sa posadom podmornice I da ih  upoznaje sa tajnama morskih dubina. Tako se među njima razvijalo neobično prijateljstvo, ali kapetan Nemo je ipak ostao tajnovit za mnoge.

Preporuka je da ponovo pročitate ovaj roman i vratite se u tajne ovog sveta u čudesnim i nesvakidašnjim morskim dubinama.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here