Home Svet oko nas 5 najlepših konja

5 najlepših konja

2622
0

Oko jedne stvari se sigurno možemo usaglasiti, svi konji su predivni. Ali ipak, među njima mogu da se nađu i neke vrste koje se ipak izdvajaju po svojoj lepoti i gracioznosti. Sigurno ćete poželeti jednog…

ZLATNI AKHAL-TEKE
Čini vam se da vas oči varaju. Pogledajte još jednom! O, da ovo je konj, dlake poput bisera koji se presijava na suncu. Zlatni Akhal-teke je nacionalni simbol Turkmenistana, a ni malo začuđujuće zovu ga upravo Zlatni konj.

 

 

 

 

 

 

TUFNASTI KONJ APALOSA
Odgoj ove rase konja počeo je u 18. veku kada je u Ameriku stigao veliki broj konja španskih konkvistadora, a među njima i grla sa specifičnom “,,tufnastom”,, bojom. Nez Perce indijanci, sa severoistočnog dela države Oregon, vršili su veoma strogu selekciju, a namenskim odgojem stvorena je rasa koja je dobro služila u svakodnevnom životu i radu indijanaca, a pored toga, imala je i jednu specifičnu boju, karakterističnu za ovu rasu. Danas je ova rasa treća po brojnosti u svetu i broji više od 65.000 grla, a pretežno se koristi za rekreativno i „vestern“ jahanje, a u nekim retkim slučajevima i u preponskom i kvarter sportu.

CRNI ŠUMSKI KONJ
Ovaj veoma interesantan konj poreklom je iz južne Nemačke. Veoma sjajna griva i rep bele boje ističu se na tamno braon dlaci. Mala glava, jak vrat karakteristični su za ovu rasu koja se prvenstveno koristila za tešške radove u šumi poput izvlačenja debala i nošenja tovara. Danas ova vrsta je veoma popularna vrsta za jahanje.

KONJ DŽIPSI VANER
Jedan od veoma retkih konja je svakako i Džipsi Vaner, ali je takođe jedan od onih u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Konji ove rase potiču iz Engleske i Irske. Ima ih u različitim bojama, a prepoznaćete ih po veoma dugačkoj grivi i gustom repu, ali i dlaki koja je duža oko njegovih nogu. Oduzima dah dok je u kasu jer tada njegova dlaka najviše dolazi do izražaja.

ANDALUZIJSKI KONJ
Gradovi Sevilja i Kordoba centar su uzgoja ove rase, a u španskom samostanu “Jerez de la Frontera” se uzgajaju još od 1476. godine. Krase ga elegancija pokreta i snaga. Idealan je za jahanje, savršen za dresuru, ali i za tradicionalnu špansku koridu.
Uglavnom su bele boje, mada boja može da im varira preko sive do smeđe. Oduševiće vas kvalitetnm, dugom, talasastom grivom i repom ali i malim ušima.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here