Home Poznati AGATA KRISTI- autorka detektivskih romana

AGATA KRISTI- autorka detektivskih romana

167
0

Agata Kristi je engleska književnica, autorka brojnih detektivskih romana i dramskih dela, i jednog od najpoznatijih književnih likova – detektiva Herkula Poaroa koji se pojavljuje u mnogim njenim delima. Zbog knjiga koje je napisala, dobila je nadomak “kraljica zločina”.

Rođena je 15. septembra 1890. godine u Torkiju, Engleska, u kući koja se nazivala “Ešvild”, kao treće dete Frederika Alve Milera i Klarise Magraret Miler. Sa 11 godina ostala je bez oca, a majka je uvek bila tu za nju. Ohrabrivala ju je da piše poeziju i kratke priče koje su bile objavljivane u lokalnim novinama. Nakon jednog odmora u Egiptu, Agata je napisala svoj prvi roman, koji je porodični prijatelj Iden Filipot preporučio svom književnom agentu u Londonu. Ipak, Agatin prvi roman nije imao uspeha.
Kako bi stekla formalno obrazovanje, nakon školovanja kod kuće, otišla je u Pariz sa 16 godina, gde je dve godine studirala pevanje i klavir, ali je zbog preterane treme i straha od javnih nastupa prestala da se bavi muzikom.

 

Za života je bila višestruko nagrađivana za svoj rad i bila je uvažena književnica. Tako je 1956. godine imenovana za komandanta Reda britanske imperije, godinu dana kasnije postala je predsednik “Kluba detektiva”, najveće nacionalno priznanje – orden Britanskog kraljevstva – dobila je 1971. godine.
Umrla je 12. januara 1976. godine, prirodnom smrću u sovjoj kući u Volingfordu, sa 86 godina.

Među delima Agate Kristi nalazi se više od 80 pretežno detektivskih romana i drama, a u većini njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi – Herkul Poaro i Mis Marpl.
Veliki deo njenih romana i priča ekranizovane su, odnosno adaptirane u filmove ili sedije. Tako je Britanska televizija BBC napravila radijske i televizijske verzije priča o Herkulu Poarou i Mis Marpl. Herkul Poaro nije proslavio samo Agatu Kristi, već i glumca Dejvida Sušea, koji ga je tumačio u detektivskim serijalima.

Najpoznatija dela Agate Kristi: “Ubistvo Rodžera Ajkrofta”, “Leš u sarkofagu”, “Ubistvo u Orijent ekspresu”, “Deset malih crnaca”, “Vašar zločina”, “Nikotin”, “Tajna zamka Čimniz”, “Tajna sedam brojčanika”, “Otvorenih karata”, “Ubistvo u Mesopotamiji”.
Rekordan uspeh Agate Kristi

Dela Agate Kristi prodata su u više od milijarde primeraka na engleskom jeziku, i u više od milijardu primeraka na još 45 različitih jezika. Osim uspeha sa prodajom knjiga, Agata je postigla neviđen uspeh i sa predstavom “Mišolovka” koja drži rekord za najduže prikazivanje u Londonu – prvi put je prikazana 25. novembra 1952. godine, a do sada je odigrana više od 25.000 puta.

Prema “Ginisovoj knjizi rekorda” Agata Kristi je autor sa najviše prodatih knjiga, dok je njen roman “Ubistvo Rodžera Ajkrofta” proglašen za najbolji krimi-roman svih vremena, čime je i Agata Kristi dobila titulu najboljeg pisca detektivskih priča.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here